Misz masz. Bułgarskie śniadanie
Zwrot "misz masz" jest bardzo popularny w języku polskim, ale pewnie niewiele osób wie, że nazwa ta oznacza również jedno z najpopularniejszych śniadań w kuchni bułgarskiej. Ja sama do niedawna nie miałam o tym pojęcia ;)
Pod nazwą "misz masz" kryje się bowiem rodzaj smakowitej jajecznicy z dużą ilością warzyw oraz bułgarskiego sera sirene. Nam taka odmiana bardzo smakowała i pewnie jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu :)
MISZ MASZ
(przepis na 2 porcje)
- 3 jajka,
- 1 czerwona papryka (można użyć 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki),
- 1/2 cebuli,
- 2 średnie pomidory,
- 100 g bułgarskiego sera sirene (można zastąpić serem feta),
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju,
- natka pietruszki
Cebulę posiekać. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć na niewielkim ogniu ok.3-4 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory i dusić jeszcze 2-3 minuty. Wbić jajka, dodać pokruszony na kawałki ser, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość smażyć chwilę, mieszając, aż jajka się zetną. Na koniec posypać natką pietruszki.
2 komentarze
w sumie 6 jajek?
OdpowiedzUsuńnie, 3 jajka :)
Usuń