Obsługiwane przez usługę Blogger.

Misz masz. Bułgarskie śniadanie

By 16:47 , , , ,

Zwrot "misz masz" jest bardzo popularny w języku polskim, ale pewnie niewiele osób wie, że nazwa ta oznacza również jedno z najpopularniejszych śniadań w kuchni bułgarskiej. Ja sama do niedawna nie miałam o tym pojęcia ;)
Pod nazwą "misz masz" kryje się bowiem rodzaj smakowitej jajecznicy z dużą ilością warzyw oraz bułgarskiego sera sirene. Nam taka odmiana bardzo smakowała i pewnie jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu :)



MISZ MASZ
(przepis na 2 porcje)
  • 3 jajka,
  • 1 czerwona papryka (można użyć 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki),
  • 1/2 cebuli,
  • 2 średnie pomidory,
  • 100 g bułgarskiego sera sirene (można zastąpić serem feta),
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • natka pietruszki

Cebulę posiekać. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć na niewielkim ogniu ok.3-4 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory i dusić jeszcze 2-3 minuty. Wbić jajka, dodać pokruszony na kawałki ser, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość smażyć chwilę, mieszając, aż jajka się zetną. Na koniec posypać natką pietruszki.



Kuchnia krajów słowiańskich 2017

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze