Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jednogarnkowy gulasz wołowy z kluseczkami gnocchi

By 20:55 ,

Ostatnim moim daniem biorącym udział w konkursie "Jeden sos, wiele dań" jest pyszny, jednogarnkowy gulasz z włoskimi kluseczkami gnocchi. Gulasz robi się bardzo łatwo, jednak wymaga nieco czasu, by mięso mogło idealnie zmięknąć - wiadomo, jak to przy wołowinie :) 
Przygotowanie gulaszu można jednak rozłożyć na dwa dni - poprzedniego dnia wieczorem dusić mięso w sosie 2 godziny, a następnego dnia dodać tylko marchewki, groszek i gnocchi, aby w krótkim czasie móc cieszyć się sycącym i rozgrzewającym daniem, idealnym na jesienną słotę :)


JEDNOGARNKOWY GULASZ WOŁOWY Z KLUSECZKAMI GNOCCHI
  • 600 g wołowiny,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 3 marchewki,
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku,
  • 1 opakowanie gotowych kluseczek gnocchi (500 g),
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki do posypania


W garnku lub patelni o grubym dnie rozgrzać odrobinę oleju i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron, aż zacznie się rumienić. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i smażyć, mieszając, jeszcze 3-4 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i paprykę w proszku, przemieszać, następnie wlać sos ciemny Łowicz i ok. 600 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. 
Marchewki obrać i pokroić w 1 cm plastry. Dodać do gulaszu po 2 godzinach duszenia i dusić kolejne 20-30 minut, aż mięso i marchewki będą miękkie. 
Dodać groszek i gnocchi, w razie potrzeby dolać tyle wody, aby gulasz miał odpowiednią konsystencję. Gotować 3-4 minuty, delikatnie mieszając. 
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Gulasz podawać posypany natką pietruszki. 



Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Nie próbowałam jeszcze tego sosu ale słyszałam.. ciekawe czy jest taki dobry i jaki ma skład. Do tej pory robiłam sosy na bazie bulionu takiego z buteleczki od Krakusa bo ma bardzo 'czysty' skład.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład jest ok, można przeczytać na stronie producenta :)

      Usuń