Zupa z maślaków z kaszą owsianą
Maślaki to dość specyficzne grzyby. Ze względu na "śliską" konsystencję z reguły albo się je uwielbia, albo nie znosi. W dodatku skórka pokryta śluzem jest wyjątkowo ciężkostrawna i dlatego maślaki należy obrać przed dalszą obróbką.
Ja za maślakami przepadam - zarówno marynowanymi, jak i w postaci zupy lub sosu. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na zupę z maślaków. Aby była pożywniejsza, dodałam do niej kaszy owsianej. Jeśli nie przepadacie za kaszą owsianą, śmiało zastąpcie ją pęczakiem albo białą (nieprażoną) kaszą gryczaną - zupa będzie równie pyszna! :)
(przepis na 4 porcje)
- 1 cebula,
- 400 g obranych maślaków,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 5 szklanek bulionu warzywnego,
- 4-5 łyżek kaszy owsianej,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%,
- 1 niepełna łyżka mąki (opcjonalnie)
W garnku stopić masło, dodać posiekaną cebulę i dusić na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Dodać czosnek i maślaki, dusić, mieszając, ok. 5 minut. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, następnie wsypać kaszę i gotować, aż kasza będzie miękka (ok. 15 minut).
Mąkę wymieszać starannie ze śmietanką i wlać do zupy, wymieszać i gotować krótką chwilę, aż zupa nieco zgęstnieje. Można pominąć mąkę, wówczas śmietankę trzeba dodać już po zdjęciu garnka z ognia.
Na koniec doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
Podawać posypaną natką pietruszki.
0 komentarze