Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z maślaków z kaszą owsianą

By 11:00 ,

Maślaki to dość specyficzne grzyby. Ze względu na "śliską" konsystencję z reguły albo się je uwielbia, albo nie znosi. W dodatku skórka pokryta śluzem jest wyjątkowo ciężkostrawna i dlatego maślaki należy obrać przed dalszą obróbką.
Ja za maślakami przepadam - zarówno marynowanymi, jak i w postaci zupy lub sosu. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na zupę z maślaków. Aby była pożywniejsza, dodałam do niej kaszy owsianej. Jeśli nie przepadacie za kaszą owsianą, śmiało zastąpcie ją pęczakiem albo białą (nieprażoną) kaszą gryczaną - zupa będzie równie pyszna! :)


ZUPA Z MAŚLAKÓW Z KASZĄ OWSIANĄ
(przepis na 4 porcje)

  • 1 cebula,
  • 400 g obranych maślaków,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 szklanek bulionu warzywnego,
  • 4-5 łyżek kaszy owsianej,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%,
  • 1 niepełna łyżka mąki (opcjonalnie) 


W garnku stopić masło, dodać posiekaną cebulę i dusić na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Dodać czosnek i maślaki, dusić, mieszając, ok. 5 minut. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, następnie wsypać kaszę i gotować, aż kasza będzie miękka (ok. 15 minut).
Mąkę wymieszać starannie ze śmietanką i wlać do zupy, wymieszać i gotować krótką chwilę, aż zupa nieco zgęstnieje. Można pominąć mąkę, wówczas śmietankę trzeba dodać już po zdjęciu garnka z ognia.
Na koniec doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
Podawać posypaną natką pietruszki.


Na grzyby...

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze