Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dynia makaronowa z kurczakiem BBQ

By 19:00 , ,

Z dynią makaronową nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. Szczerze mówiąc, dopiero w tym roku pierwszy raz zobaczyłam ją w sklepach, tyle że akurat na działce zasiałam wiosną swoje własne :) Z dwóch krzaczków otrzymałam sześć dyń, więc na naszą dwójkę, jak sądzę, jest to całkiem sporo.

Dynia makaronowa po upieczeniu lub ugotowaniu rozdziela się na włókna przypominające makaron - stąd nazwa. Taki makaron jest dość neutralny w smaku, daje zatem ogromne pole do popisu w kwestii łączenia go z rozmaitymi sosami, byleby dobrze doprawionymi.
Niewątpliwą zaletą takiego dyniowego "makaronu" jest śladowa ilość kalorii, więc można jeść go bez wyrzutów sumienia, nawet wzbogacając potrawę o ser ;)

Dynia makaronowa bardzo nam posmakowała, zatem spodziewajcie się na blogu jeszcze innych pomysłów na to warzywo. A póki co, przedstawiam Wam przepis na dynię makaronową z kurczakiem w sosie BBQ. Sos BBQ można kupić lub zrobić samemu (przepis), jeśli macie nieco więcej czasu. Bez znaczenia, tak czy siak będzie pysznie.


Wpisem tym dołączam do wspólnego gotowania makaronu z dynią wraz z PatiZuzią i Emilią :)



DYNIA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM BBQ
(przepis na 2 duże porcje)

  • 1 dynia makaronowa,
  • 250 g filetów z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka (albo sól, pieprz, oregano i słodka papryka w proszku)
  • 1 nieduża zielona papryka,
  • 1 nieduża czerwona cebula,
  • 2 łyżki plasterków marynowanej papryczki jalapeno (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g sosu BBQ + trochę do dekoracji
  • 100 g sera żółtego (najlepiej cheddar),
  • olej,
  • natka pietruszki do dekoracji


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dynię przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki. Miąższ oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Dynie ułożyć skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 40 minut.
W tym czasie filety z kurczaka rozkroić w poprzek na cieńsze kotlety, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni z obu stron, następnie pokroić w 1 cm kostkę i przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę, paprykę i czosnek, smażyć na niewielkim ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa przełożyć do miski z kurczakiem, dodać połowę startego sera i sos BBQ, starannie wymieszać.
Miąższ upieczonej dyni wzruszyć widelcem, rozdzielając włókna na "makarony". Dodać kurczaka z warzywami i delikatnie przemieszać. Posypać pozostałym serem i zapiec w 200 stopniach jeszcze 10 minut.
Podawać udekorowane odrobiną sosu BBQ i natką pietruszki.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Doskonałe połączenie i jak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ciekawy przepis! :D koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz się spotkałam

    OdpowiedzUsuń