Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z pieczonej dyni, buraków i sera halloumi

By 19:54 ,

Sezon na dynię czas zacząć! Dyniowe zupy, obiady, ciasta i ciasteczka znów ustawiły się w kolejce do wypróbowania, ugotowania i upieczenia :)
Razem z Panną Malwinną rozpoczęłyśmy październik od przygotowania sałatki z dyni. Ja zdecydowałam się upiec dynię razem z burakami i dodać grillowany ser halloumi. Są tu wszystkie składniki, które uwielbiam, więc sałatka musiała się udać. Sałatka jest pożywna i sycąca, z powodzeniem może służyć jako kompletny posiłek. Polecam! :)


SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI, BURAKÓW I SERA HALLOUMI
(przepis na 3 porcje)
  • 2 garści rukoli,
  • ok. 300 g dyni (bez skóry i pestek),
  • 2 średnie buraki,
  • 1 opakowanie (225 g) sera halloumi,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • oliwa,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz

Buraki zawinąć - każdy z osobna - w folię aluminiową i piec 40 minut w 180°C.
W tym czasie dynię pokroić w 2 cm kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i delikatnie przemieszać. Włożyć do piekarnika obok buraków i piec razem jeszcze 20 minut (w sumie buraki powinny piec się przez 1 godzinę, a dynia 20 minut). 

Buraki odwinąć z folii, odstawić do lekkiego ostudzenia na 10 minut.
W tym czasie na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika.  
Ser halloumi pokroić na plastry grubości ok. 1/2 cm i usmażyć na lekko natłuszczonej oliwą patelni (najlepiej grillowej).
4 łyżki oliwy dokładnie wymieszać z octem winnym, miodem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Można też wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i potrząsać, aż powstanie jednolity sos.
Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. 
Na półmiskach rozłożyć rukolę, na nich umieścić buraki, dynię i ser halloumi. Polać sosem i posypać pestkami słonecznika.
Podawać od razu po przygotowaniu. 

 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze