Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z kruszonki z wiśniami i czekoladą

By 19:00 , ,

Ciasto z kruszonki ze śliwkami, zamieszczone na blogu kilka lat temu, cieszy się każdego lata tak dużą popularnością, ze idąc za ciosem, postanowiłam upiec podobne ciasto, bazując tym razem na wyjątkowo zgranym duecie wiśni i czekolady.
Ta wersja jest też nieco bardziej na bogato, bo kruszonka zawiera w sobie także płatki owsiane i płatki migdałowe.
Ciasto robi się bardzo łatwo - do jego wykonania nie potrzeba nawet miksera i z pewnością poradzą sobie z nim nawet mało doświadczone w wypiekach osoby.
Ciasto z wiśniami i czekoladą najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych.

Przepis powstał w ramach wspólnego pieczenia i gotowania ciast i deserów z wiśniami do akcji "W wiśniowym sadzie". Zobaczcie, co dobrego przygotowały Gin, Mopsik i Ania :)




CIASTO Z KRUSZONKI Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ
kruszonka:
  • 200 g mąki,
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko

nadzienie:
  • 400 g wiśni,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 120 g gorzkiej czekolady

Wiśnie wydrylować, przełożyć do rondelka, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na kilka minut, żeby puściły sok.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe i jeszcze dokładnie przemieszać.
2/3 kruszonki wysypać do formy, równomiernie rozprowadzić i uklepać dłonią, tworząc spód ciasta. Formę włożyć do pieca na ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić. 
W tym czasie czekoladę drobno pokroić.
Rondelek z wiśniami postawić na ogniu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do wiśni i zagotować, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje.
Zapieczony spód wyjąć z piekarnika, posypać czekoladą. Na czekoladzie równomiernie rozłożyć nadzienie wiśniowe. Całość posypać pozostałą kruszonką.
Piec ok. 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.





Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Cudne :) Mam na nie ogromną ochotę. Koniecznie muszę wypróbować :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Widzę, że poszłyśmy w podobnym kierunku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawałek takiego ciepłego ciasta z lodami to czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń