Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chłodnik ormiański

By 09:44 , , , , ,

Na ten przepis natrafiłam, gdy szukałam jakiegoś prostego przepisu na wykorzystanie ryżu ugotowanego poprzedniego dnia. Ponieważ był upalny dzień, nie miałam ochoty na stanie przy kuchence i pomyślałam, że taki chłodnik to idealna opcja. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę - był nawet smaczniejszy, niż się spodziewałam! Smakował nawet mojemu M., który do chłodników jest nieco sceptycznie nastawiony ;)


CHŁODNIK ORMIAŃSKI
(przepis na 2 porcje)
  • 80-100 g ryżu,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • ok. 200 ml zimnej wody,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 1 mały pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić. 
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić (można też wykorzystać ryż pozostały z poprzedniego dnia). Wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, sokiem z cytryny i cukrem. Dodać tyle wody, aby chłodnik miał pożądaną konsystencję (w zależności od preferencji bardziej lub mniej gęstą). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce minimum pół godziny.
Podawać z ćwiartkami jajek.


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze