Roladki z białej kiełbasy faszerowane pieczarkami i serem
Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z wielkanocnym stołem. Można przygotować ją na wiele sposobów, a wyciśnięta z osłonek surowa biała kiełbasa daje ogromne pole dla jej kreatywnego wykorzystania - na przykład jako błyskawiczne klopsiki do zupy.
Tym razem przygotowałam bardzo smaczne roladki nadziewane pieczarkami i serem, które z pewnością posmakują zarówno zatwardziałym tradycjonalistom, jak i osobom otwartym na kulinarne ciekawostki.
Takie roladki to idealny pomysł na wielkanocny obiad :)
Przy okazji polecam Wam również inne przepisy na białą kiełbasę:
- biała kiełbasa pieczona z borówkami
- biała kiełbasa w sosie piwnym
- biała kiełbasa zapiekana w cieście
- tarta a la żurek z białą kiełbasą i jajkiem
ROLADKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY FASZEROWANE PIECZARKAMI I SEREM
(4 porcje)
- 600 g białej kiełbasy,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej (+ opcjonalnie dodatkowa ilość do panierowania),
- spora szczypta majeranku
farsz:
- 150 g żółtego sera (np. gouda),
- 200 g pieczarek,
- 10 cm kawałek pora,
- 1 łyżka masła,
- sól ziołowa do smaku,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia
sos:
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 1 liść laurowy,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
Farsz: Ser i pieczarki zetrzeć (osobno) na tarce o dużych oczkach. Por posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić por i pieczarki, smażyć na średnim ogniu, aż woda, którą puszczą pieczarki odparuje. Doprawić pieprzem i solą ziołową do smaku, dokładnie wymieszać.
Białe kiełbaski wycisnąć z osłonek do miski, dodać jajko, bułkę tartą i majeranek, wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę mięsną podzielić na 4 porcje, za pomocą dłoni rozpłaszczyć je na cienkie placki (najlepiej na zwilżonej wodą desce, wówczas masa nie będzie się tak mocno przyklejać). Na środku rozsmarować farsz pieczarkowy i posypać serem. Ostrożnie zwinąć roladki i zakleić boki, tak aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
Roladki obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor na niewielkiej ilości oleju (ja nie panierowałam, obsmażyłam bez panierki i też byly OK).
Sos: W tym czasie w rondlu rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Dodać mąkę i mieszając, chwilę smażyć. Wlać bulion, dokładnie wymieszać. Dodać obsmażone roladki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, następnie zdjąc pokrywkę i dusić kolejne 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos się zagęści.
(przepis podpatrzony tutaj)
7 komentarze
Kurczę, jakoś nie widzę w składnikach jaki i ile tego sera?
OdpowiedzUsuńjuż poprawione :)
Usuńwyglądają bardzo fajnie
OdpowiedzUsuńnie bardo rozumiem, wycisnać kielbaski z osłonek a potem gotowy farsz jeszcze raz zawinac w osłonki ? nie popęka to przy zawijaniu ?
OdpowiedzUsuńNie zawijamy roladek w osłonki :) postępujemy tak, jak z roladkami z mięsa mielonego - zawijamy, panierujemy i smażymy :)
UsuńLubię korzystać z przepisów z tej strony, ale kurczę.. to zupełnie nie wyszło. Farsz absolutnie nie chciał się zawijać - musiałem zrobić kulki. Po włożeniu do rondla mięso zostawało na powierzchni ( nie panierowałem ). Sytuację uratowała żonka , która klopsiki-roladki włożyła do gorącego oleju. Następnie chciałem zrobić jej w sosie - zaczęły się rozsypywać ( żonka przewidziała to wcześniej ). Ech.. już sam nie wiem
OdpowiedzUsuńWyciśnięte z osłonek mięso kiełbasiane, po dodaniu jajka i bułki tartej ma konsystencję i właściwości jak zwykłe mięso mielone (tylko, oczywiście, inny smak) i nie powinno się rozsypywać. Co było nie tak z farszem, że nie chciał się zawijać? Dlaczego mięso zostało włożone do rondla, zamiast obsmażone na patelni na oleju? Na powierzchni czego mięso zostawało?
UsuńMoże powodem jest jakość kiełbasek albo ów rondel użyty zamiast dobrej, nieprzywierającej patelni?