Biała sałatka z fetą i jajkami przepiórczymi
Bardzo smaczna i elegancko wyglądająca sałatka, idealna na wyjątkowe okazje. Chrupiące warzywa doskonale kontrastują z delikatnymi jajkami przepiórczymi i serem feta. Jedynym minusem sałatki jest to, że najlepiej podawać ją bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ dość łatwo „podchodzi wodą”. Bez problemu można jednak wcześniej zetrzeć warzywa, ugotować jajka i przygotować sos, a wszystkie składniki połączyć ze sobą tuż przed podaniem.
Razem ze mną, inne wielkanocne sałatki z jajkami przygotowały Mopsik i Panna Malwinna.
BIAŁA SAŁATKA Z FETĄ I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI
16-18 przepiórczych jajek,
200 g sera feta,
1 słoik białych szparagów,
2 cebulki dymki,
1 długi ogórek,
ok. 150 g białej rzodkwi
sos:
6 łyżek oliwy,
3 łyżki octu winnego,
3 łyżki śmietany 18%,
sól i pieprz,
cukier do smaku
Jajka umieścić w rondelku z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 min od momentu zagotowania się wody. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i przekroić na połówki.
Ser feta pokroić w kostkę.
Szparagi odsączyć z zalewy i pokroić na 2 cm kawałki.
Cebulki dymki posiekać.
Ogórek i rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie starannie odcisnąć z nadmiaru soków.
Przygotować sos, mieszając ze sobą oliwę, ocet i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Starte ogórki i rzodkiew wymieszać z cebulką, szparagami i sosem, przełożyć do miski (lub mniejszych miseczek). Na wierzchu ułożyć połówki jajek i ser feta.
(przepis podpatrzony tutaj)
1 komentarze
Bardzo fajnie, że wykorzystałaś białą rzodkiew. Nigdy jeszcze nie robiłam nic z jajkami przepiórczymi, chyba jeszcze je kupię przed Świętami. Pozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych dla całej Twojej rodziny.
OdpowiedzUsuń