Zupa-krem z pieczonego pasternaku i tahini
Jakiś czas temu w jednej z sieciówek udało mi się zakupić pasternak. Nigdy do tej pory nie miałam okazji jeść tego warzywa. Chociaż popularne jest u naszych zachodnich sąsiadów, w kuchni polskiej pasternak ma opinię "podróby pietruszki" i "warzywa paszowego"... co być może jest nieco krzywdzące, zważywszy na to, że niejeden raz natknęłam się na naprawdę wykwintne niemieckojęzyczne przepisy, w których pasternak odgrywał znaczącą rolę.
Niemniej, gdy już nabyłam pasternak, mój wybór potrawy padł na zupę-krem z pieczonego pasternaku, podkręconą tahini. Tahini świetnie przełamuje lekko 'ziemisty' posmak pasternaku i dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. Zupę podałam z pestkami granatu i był to strzał w dziesiątkę, ponieważ te kwaskowate ziarenka sprawiają, że całość jest nie tylko kremowa, ale i lekko orzeźwiająca w smaku.
Jeśli kiedyś natkniecie się na pasternak w sklepie, polecam jego zakup i wypróbowanie tego przepisu.
ZUPA-KREM Z PASTERNAKU I TAHINI
(przepis na 2-3 porcje)
- 500 g pasternaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego),
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 łyżeczki za'ataru (domowej roboty lub kupionego),
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 solidna łyżka tahini,
- sól do smaku, ziarenka z 1/2 granatu,
- świeża kolendra do przybrania
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C . Pasternak obrać i pokroić w słupki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pasternak i obrane ząbki czosnku, oprószyć warzywa szczyptą soli, skropić oliwą i delikatnie przemieszać. Piec ok. 30 minut, aż pasternak zmięknie i delikatnie zarumieni się na brzegach. Upieczony pasternak i czosnek przełożyć do garnka, wlać mleko i bulion. Całość podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać tahini, szczyptę soli, za'atar i mieloną kolendrę, wszystko razem zmiksować blenderem na gładką zupę. Na talerzu każdą porcję udekorować czarnym sezamem, świeżą kolendrą i pestkami granatu.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C . Pasternak obrać i pokroić w słupki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pasternak i obrane ząbki czosnku, oprószyć warzywa szczyptą soli, skropić oliwą i delikatnie przemieszać. Piec ok. 30 minut, aż pasternak zmięknie i delikatnie zarumieni się na brzegach.
Do naczynia miksującego włożyć upieczony pasternak i czosnek, dodać mleko i bulion, podgrzać 5 min/80°C/obr. 1. Dodać tahini, szczyptę soli, za'atar i mieloną kolendrę, zmiksować 40 s/obr. 10.
Na talerzu każdą porcję udekorować czarnym sezamem, świeżą kolendrą i pestkami granatu.
(na podstawie przepisu z blogu Facet i Kuchnia, z moimi zmianami)
2 komentarze
A pietruszka się nada?
OdpowiedzUsuńTak, smak będzie odrobinę inny, ale zupa z pewnością również będzie smaczna :)
Usuń