Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta ze szparagami i ricottą

By 20:08 , , , , ,

Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania z Gin, Mopsikiem i Panną Malwinną były pieczone szparagi w dowolnej postaci. Ja przygotowałam prostą, lecz bardzo smaczną tartę na cieście francuskim z nadzieniem z sera ricotta. W tym przepisie użyłam ricotty z owczego mleka, ale jeśli nie uda się Wam takiej nabyć, to na tej zwykłej tarta również będzie pyszna. Smak ricotty podkręciłam dodatkowo suszonymi pomidorami i odrobiną czosnku. 
Szparagów do tarty nie trzeba wcześniej obgotowywać – wysoka temperatura w piekarniku upiecze je w wystarczającym stopniu :) 
Tarta doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno, dlatego z powodzeniem nadaje się jako przekąska na imprezę, piknik lub jako obiad do pracy :) 



 

TARTA ZE SZPARAGAMI I RICOTTĄ 
(2 nieduże sztuki) 
  • 12-14 szt. zielonych szparagów, 
  • 1 rolka ciasta francuskiego, 
  • 1 opakowanie (250g) ricotty, 
  • 1 jajko,
  • 5 szt. suszonych pomidorów, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • spora szczypta suszonej bazylii, 
  • sól i pieprz,
  • starty parmezan do posypania (opcjonalnie)

Ciasto francuskie przekroić na pół, tak aby powstały dwie tarty i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdej z tart zawinąć do środka i docisnąć widelcem. 
Ricottę zmiksować z jajkiem, drobno posiekanymi suszonymi pomidorkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Powstałe nadzienie nałożyć na obie tarty. 
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na wierzchu nadzienia. 
Piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut, aż brzegi ciasta zrobią się złociste. 
Tartę przed podaniem można dodatkowo posypać płatkami parmezanu.





Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Mmm, z pewnością smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda świetnie. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty! Ricotta i szparagi - cudowne połączenie :) I pięknie się prezentuje, świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń