Mazurek różano-migdałowy
Ostatni wielkanocny przepis w tym roku to mazurek różano-migdałowy, który pojawił się na naszym świątecznym stole. Kruchy spód, konfitura różana i delikatna masa śmietankowo-migdałowa.
Jest pyszny. Naprawdę warto było go zrobić :)
MAZUREK RÓŻANO-MIGDAŁOWY
- kruche ciasto wykonane z tego przepisu,
- 8 łyżek konfitury różanej,
- 1-2 łyżki soku z cytryny
masa:
- 300ml śmietanki 30%,
- ½ szklanki cukru,
- 120g mielonych migdałów,
- 1 żółtko,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- kilka kropli koncentratu buraczanego*
do dekoracji:
- całe migdały,
- wiśnie kandyzowane
Ze schłodzonego kruchego ciasta odkroić ¼, a pozostałą część rozwałkować na prostokąt. Okrawki i odłożoną część uformować w cienkie wałeczki i splatać po dwa. Przykleić je wzdłuż boków mazurka oraz przez środek, tworząc „okno”. Spód mazurka gęsto ponakłuwać widelcem. Zapiec w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut, aż będzie złocistobrązowy.
Przygotować masę: Śmietankę wlać do rondla, dodać cukier i gotować 10 minut na małym ogniu. Żółtko zmiksować z mąką w misce. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem wrzącą śmietankę. Dodać mielone migdały, postawić z powrotem na ogniu u gotować jeszcze chwilę, nieustannie mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii i koncentrat buraczany dla koloru. Dokładnie wymieszać.
Konfiturę zmieszać z sokiem z cytryny, tak aby była lekko kwaskowata. Rozsmarować ją na spodzie mazurka. Na konfiturze rozsmarować ciepłą masę budyniową. Udekorować migdałami i wiśniami kandyzowanymi.
Mazurek zostawić na co najmniej kilka godzin, aby masa stężała.
* Zamiast koncentratu buraczanego można dodać odrobinę czerwonego barwnika, jeśli ktoś woli. Albo zostawić masę w naturalnym, kremowym kolorze.
(inspiracja: "Moje Gotowanie" 4/2003 z moimi wieloma zmianami ;)
9 komentarze
Prześliczny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńAle mam smaka teraz. Hmm ja nawet nie wiem co tam się na Wielkanoc przyrządza bo nie obchodziłam nigdy.
OdpowiedzUsuńśliczny mazurek ;d
OdpowiedzUsuńi jak wspaniale wygląda! Pyszności
OdpowiedzUsuńŚliczny, bardzo dekoracyjny :)
OdpowiedzUsuńpiękny! już sobie wyobrażam smak - róż i migdał, musi być pysznie.
OdpowiedzUsuńnie tylko wygląda, ale na pewno też smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKolor ma uroczy :) Musiał ślicznie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńjestem strasznym łasuchem a mazurki lubię w szczególności:) twój wygląda bardzo smakowicie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń