Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami
Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem to smakowita propozycja na obiad lub ciepłą przekąskę. Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)
SAKIEWKI Z BROKUŁAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I OLIWKAMI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
- 200g brokułów (mogą być mrożone),
- 100g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur),
- 12 szt. zielonych oliwek,
- 1 żółtko,
- sól
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie – powinny być al dente, czyli lekko twardawe. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na 6 kwadratów i 1 pasek szerokości ok. 3 cm, z którego będą wykrawane szczyty sakiewek. Na środek każdego kwadratu nałożyć po trochę brokułów i sera. Rogi ciasta zawinąć do góry, tworząc sakiewkę. Do każdej sakiewki wetknąć po 2 oliwki, tak aby trochę wystawały.
Z odkrojonego wcześniej paska ciasta wyciąć 6 małych kółek (np. nakrętką od napoju). Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i przykleić na wierzchu każdej sakiewki. Całe paszteciki również posmarować żółtkiem.
Piec w 220 stopniach ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.
(inspiracja: „Pierogi Świata” H. Szymanderskiej, z moimi zmianami)
7 komentarze
Boshh! Takie pyszności!! Ser pleśniowy i brokułki = niestety oliwek nie znoszę ale bakłażana i kalafior i cokolwiek innego mogę walnąć :D
OdpowiedzUsuńjasne, takie paszteciki dają duże pole manewru, oliwki można spokojnie pominąć ;)
UsuńOch!!!Ach!!! te dwa słowa mówią same za siebie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale,superrr,oliwki zdecydowanie tak!Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńApetyczne :) wariacje na temat ciasta francuskiego są niezliczone :)
OdpowiedzUsuńkocham ciasto francuskie pod każdą postacią, mniam!
OdpowiedzUsuńKarola
aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuń