Chrrrupiąca sałatka z wiosennych warzyw, pestek dyni i nerkowców
Ostatnio większość moich sałatek jest improwizowana. Ta również :)
W zasadzie jest to efekt sprzątania lodówki ;)
Sałatka jest lekka i barrrdzo chrrrupiąca. Warzywa zapewniają zastrzyk witamin, a nerkowce i pestki dyni wzbogacają posiłek w składniki mineralne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszne i zdrowe – po prostu!
Doskonale nadaje się jako samodzielna przekąska albo sałatka do potraw z grilla.
SAŁATKA Z WIOSENNYCH WARZYW, PESTEK DYNI I NERKOWCÓW
(3 porcje)
- ½ główki sałaty lodowej,
- 1 garść miksu sałat,
- 1 garść rukoli,
- 1 kalarepka,
- ½ ogórka,
- 5-6 rzodkiewek,
- 1 mała marchewka,
- garść orzeszków nerkowca,
- garść pestek dyni,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz
Sałaty i rukolę umyć, osuszyć i włożyć do miski.
Kalarepkę i ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, a obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa włożyć do miski z sałatą i wymieszać.
Pestki dyni i orzeszki podprażyć razem na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać razem i tak powstałym sosem polać sałatkę.
5 komentarze
Podoba mi sie ta lekka improwizacja!
OdpowiedzUsuńWiosenna piękna sałatka :)
OdpowiedzUsuńWiosennie, witaminowo, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńSuper, KAcha
to uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńnerkowce to chyba moje ulubione orzechy :)
Fajna propozycja na sałatkę :) Nerkowce uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń