Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kremowy łosoś pieczony na ratatouille

By 19:00 ,

Z tęsknoty za latem... Łosoś pod pierzynką z kremowego serka pieczony na ratatouille z letnich warzyw. Pyszne danie. Nic, tylko zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że właśnie je się niespiesznie lunch gdzieś na południu Francji :) 

Danie przygotowane razem z Maggie w ramach wspólnego gotowania. 
Przepis podaptrzony na BBC GoodFood z moimi zmianami. 

 

KREMOWY ŁOSOŚ PIECZONY NA RATATOUILLE 
(2 porcje) 
  • 2 filety z łososia po 150g każdy, 
  • 100g kremowego serka (np. „Twój Smak” lub „Philadelphia”), 
  • ½ ząbka czosnku, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka obranych pistacji (mogą być solone), 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 

ratatouille: 
  • ½ cukinii, 
  • ½ bakłażana, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • ½ żółtej papryki, 
  • ½ zielonej papryki, 
  • ½ puszki pomidorów, 
  • ½ szklanki bulionu warzywnego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól i pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • listki bazylii, 
  • 1 łyżka oliwy 

Bakłażana pokroić w ćwierćplasterki, cukinię w półplasterki, a papryki w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć ząbek czosnku, następnie wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Dodać pomidory z puszki, wlać bulion i dusić ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać kilka posiekanych listków bazylii, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. 
Gotowe ratatouille przełożyć do dwóch mniejszych lub 1 większego naczynia żaroodpornego. 
Filety z łososia umyć i usunąć z nich skórę. Ułożyć je na ratatouille, posypać solą i pieprzem. 
Serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną pieprzu. Warstwę serka rozłożyć na filetach. 
Pistacje i płatki migdałów zblendować lub bardzo drobno posiekać. Posypać nimi serek na łososiu. 
Piec w 180 stopniach przez 20 minut.


 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze