Kremowy łosoś pieczony na ratatouille
Z tęsknoty za latem... Łosoś pod pierzynką z kremowego serka pieczony na ratatouille z letnich warzyw. Pyszne danie. Nic, tylko zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że właśnie je się niespiesznie lunch gdzieś na południu Francji :)
Danie przygotowane razem z Maggie w ramach wspólnego gotowania.
Przepis podaptrzony na BBC GoodFood z moimi zmianami.
KREMOWY ŁOSOŚ PIECZONY NA RATATOUILLE
(2 porcje)
- 2 filety z łososia po 150g każdy,
- 100g kremowego serka (np. „Twój Smak” lub „Philadelphia”),
- ½ ząbka czosnku,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka obranych pistacji (mogą być solone),
- 2 łyżki płatków migdałowych
ratatouille:
- ½ cukinii,
- ½ bakłażana,
- 1 czerwona papryka,
- ½ żółtej papryki,
- ½ zielonej papryki,
- ½ puszki pomidorów,
- ½ szklanki bulionu warzywnego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- listki bazylii,
- 1 łyżka oliwy
Bakłażana pokroić w ćwierćplasterki, cukinię w półplasterki, a papryki w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć ząbek czosnku, następnie wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Dodać pomidory z puszki, wlać bulion i dusić ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać kilka posiekanych listków bazylii, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.
Gotowe ratatouille przełożyć do dwóch mniejszych lub 1 większego naczynia żaroodpornego.
Filety z łososia umyć i usunąć z nich skórę. Ułożyć je na ratatouille, posypać solą i pieprzem.
Serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną pieprzu. Warstwę serka rozłożyć na filetach.
Pistacje i płatki migdałów zblendować lub bardzo drobno posiekać. Posypać nimi serek na łososiu.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
3 komentarze
danie pełnowartościowe i smakowite. pyszności!
OdpowiedzUsuńno i mam pomysł na dzisiejszy obiad. Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń