Jajka faszerowane awokado
Dawno nie jadłam awokado, postanowiłam wypróbować więc przepis z Kwestii Smaku na jajka faszerowane tymże owocem :)
Jajka są bardzo smaczne, jedne z najlepszych, jakie jadłam. Minusem jest to, że sporo farszu zostaje nie wykorzystanego, ale jest tak dobry sam w sobie, że można z niego zrobić np. pastę do kanapek ;)
Polecam wszystkim fanom awokado :)
jajka faszerowane awokado |
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 mała cebulka,
- 1 małe lub średnie, dojrzałe awokado (wg mnie wystarczy ½ średniego),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz,
- kolendra/natka pietruszki/bazylia do dekoracji
Z jajek wyciąć mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki).
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulkę posiekać. Wymieszać razem i oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub limonki.
W miseczce delikatnie połączyć wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, razem z majonezem i szczypiorkiem. Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować listkami kolendry lub innej zieleniny.
8 komentarze
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale nadchodzące święta są do tego wspaniałą okazją :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńale ładnie wiosennie.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam awokado samego w sobie więc muszę to wypróbować!
OdpowiedzUsuńMyślę, że skuszę się na nie na święta. Na pewno będą miłym zaskoczeniem.
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj, JEST GENIALNY! DZIĘKUJĘ :)
OdpowiedzUsuńdzięki za ten przepis, jajka były hitem na stole :)
OdpowiedzUsuń