Babka serowo-cytrynowa
To chyba najsmaczniejsza babka, jaką piekłam na te Święta. Wilgotna, raczej cięższa, długo zachowująca świeżość. W smaku wyraźnie czuć zarówno cytrynę, jak i delikatny posmak serka homogenizowanego. Mimo że zawiera sporo proszku do pieczenia, nie jest on w ogóle wyczuwalny. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.
Przepis znalazłam w książeczce „Ciasta i ciasteczka” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”, można go również znaleźć na tym portalu, gdzie cieszy się zasłużonymi pochwałami ;)
Ja wprowadziłam nieco zmian, ubijając osobno białka na pianę oraz wzbogacając babkę w rodzynki i skórkę pomarańczową.
babka serowa z cytryną |
BABKA SEROWO-CYTRYNOWA
- 3 jajka,
- 200g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 150g miękkiego masła lub margaryny,
- 250g waniliowego serka homogenizowanego,
- 250g mąki,
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z 1 cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
- sok z 1 cytryny,
- cukier puder
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony suchym ciastem.
Upieczoną babkę odstawić na ok. 20 minut, następnie wyjąć na talerz i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować.
10 komentarze
Takiej jeszcze nie robilam, a zapowiada sie naprawde apetycznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta z kandyzowaną skórką i rodzynkami, także zapewne wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Uwielbiam takie babki :)
OdpowiedzUsuńśliczna! jak słoneczko!
OdpowiedzUsuńmój cel na następne święta to upiec babkę, teraz to jeszcze nie mam nawet foremki :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do wyprobowania..wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńUpiekłam Mirabelko Twoją babkę na weekend i jest pyszna!!!
OdpowiedzUsuńNastępna na liście jest "Pomarańczowa rewolucja".
Będę tutaj na pewno cząsto zaglądać;)
Pozdrawiam....Lila
A czym zastąpić kisiel cytrynowy? Mąką ziemniaczaną? Ile łyżek? Proszę o pilną odpowiedż, bo mam bardzo wielką ochotę upiec tę babkę na Wielkanoc.Wszystkie składniki, oprócz kisielu juz kupione, a w Portugalii, gdzie mieszkam, o kisielu nie słyszeli....Bardzo proszę o pomoc.
OdpowiedzUsuńEwelina
Kisiel możesz zastąpić 40g mąki ziemniaczanej (tj. 2 łyżki z lekkim czubkiem) i skórką startą z 1 cytryny :)
UsuńMam nadzieję że nie za późno odpisałam... dopiero wróciłam z pracy :(
Dziękuję bardzo, nie za późno, właśnie zabieram się do babki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewelina