Obsługiwane przez usługę Blogger.

Babka serowo-cytrynowa

By 15:16 , , , ,

To chyba najsmaczniejsza babka, jaką piekłam na te Święta. Wilgotna, raczej cięższa, długo zachowująca świeżość. W smaku wyraźnie czuć zarówno cytrynę, jak i delikatny posmak serka homogenizowanego. Mimo że zawiera sporo proszku do pieczenia, nie jest on w ogóle wyczuwalny. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.
Przepis znalazłam w książeczce „Ciasta i ciasteczka” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”, można go również znaleźć na tym portalu
, gdzie cieszy się zasłużonymi pochwałami ;)
Ja wprowadziłam nieco zmian, ubijając osobno białka na pianę oraz wzbogacając babkę w rodzynki i skórkę pomarańczową.


babka serowa z cytryną

BABKA SEROWO-CYTRYNOWA

  • 3 jajka,
  • 200g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150g miękkiego masła lub margaryny,
  • 250g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 250g mąki,
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:

  • sok z 1 cytryny,
  • cukier puder

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony suchym ciastem.
Upieczoną babkę odstawić na ok. 20 minut, następnie wyjąć na talerz i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować.


babka cytrynowa z serem przepis


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Takiej jeszcze nie robilam, a zapowiada sie naprawde apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie ciasta z kandyzowaną skórką i rodzynkami, także zapewne wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Uwielbiam takie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój cel na następne święta to upiec babkę, teraz to jeszcze nie mam nawet foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do wyprobowania..wygląda pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam Mirabelko Twoją babkę na weekend i jest pyszna!!!
    Następna na liście jest "Pomarańczowa rewolucja".
    Będę tutaj na pewno cząsto zaglądać;)
    Pozdrawiam....Lila

    OdpowiedzUsuń
  7. A czym zastąpić kisiel cytrynowy? Mąką ziemniaczaną? Ile łyżek? Proszę o pilną odpowiedż, bo mam bardzo wielką ochotę upiec tę babkę na Wielkanoc.Wszystkie składniki, oprócz kisielu juz kupione, a w Portugalii, gdzie mieszkam, o kisielu nie słyszeli....Bardzo proszę o pomoc.
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kisiel możesz zastąpić 40g mąki ziemniaczanej (tj. 2 łyżki z lekkim czubkiem) i skórką startą z 1 cytryny :)
      Mam nadzieję że nie za późno odpisałam... dopiero wróciłam z pracy :(

      Usuń
  8. Dziękuję bardzo, nie za późno, właśnie zabieram się do babki
    Pozdrawiam
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń