Keftethes
Keftethes (lub keftedes) to popularne danie kuchni greckiej. Klopsiki robi się przeważnie z jagnięciny, czasami z wołowiny i obficie przyprawia natką pietruszki, oregano i obowiązkowo miętą. To właśnie ten dodatek mięty nadaje mięsu wyjątkowy smak i niepowtarzalny grecki charakter, wyróżniając go w morzu innych przepisów na mięsne klopsiki :)
(na 4-5 porcji)
500g mielonej wołowiny lub jagnięciny (u mnie wołowina),
1 czerstwa kajzerka,
1 jajko,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanych listków mięty,
½ płaskiej łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
1 szczypta oregano,
sól i pieprz,
2-3 łyżki mąki,
oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia)
Mięso przełożyć do miski, dodać uprzednio namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieleninę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrobić.
Wilgotnymi dłońmi formować nieduże kulki, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Usmażone klopsiki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami oraz sosem pomidorowym lub tzatziki.
(przepis podpatrzony na tej stronie)
4 komentarze
Kolejne pyszne kotleciki. Podobają mi się :).
OdpowiedzUsuńWiem,gdzie szukać pomysłów na mięsko mielone:)
Pozdrowienia
Tez mnie czasem z mieta poniesie ;)
OdpowiedzUsuńA klopsiki wygladaja smakowicie.
Uwielbiam keftedes i ogólnie kuchnię grecką. Dzięki za link do fajnej strony z przepisami tej kuchni.
OdpowiedzUsuńwpraszam się na takie kotleciki!
OdpowiedzUsuń