Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wielkanocna babka drożdżowa

By 00:05 , ,

Najbardziej rozpoznawalny symbol wielkanocnego stołu. Nie może jej tam zabraknąć.
Określenie baba wielkanocna wzięło się stąd, że kształtem przypomina ona kolistą spódnicę, jaką w dniach odświętnych nosiły na wsiach starsze kobiety. Była to spódnica węższa u góry, a szeroka u dołu, z fałdami. Czyż tak właśnie nie wygląda upieczona, słodka babka wielkanocna, posypana cukrem pudrem albo lukrem czy czekoladą? :)
Zwyczaj pieczenia bab wielkanocnych trafił do nas z Litwy i Białorusi*.
Przepisów na babki jest wiele, w zależności od proporcji poszczególnych składników. Moja mama woli babkę mało słodką, bardziej „jałową”, ja jednak wolę słodsze ciasta i z większą ilością tłuszczu, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość. Dlatego w tym roku babkę wykonałam po swojemu :)


babka drożdżowa wielkanocna tradycyjna


WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA

  • 300 g mąki,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 30 g masła,
  • ½ szklanki lekko ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki pokrojonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3 łyżki rumu

Rodzynki namoczyć w rumie kilka godzin wcześniej.
Do małej miski wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 2 łyżki ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż „ruszą”.
Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie w środku i wlać drożdże. Przysypać mąką i zaczekać, aż znowu zaczną rosnąć.
W tym czasie roztopić masło, a żółtka zmiksować razem z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę.
Żółtka z cukrem dodać do rosnącego zaczynu, wlać resztę mleka i wszystko razem zagnieść ręką. Następnie zagniatając, dodać rodzynki wraz z rumem oraz skórkę pomarańczową, a na koniec wlać roztopiony tłuszcz i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki i ścianek miski. Ciasto powinno być miękkie, ale w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 30-40 minut jeśli jest przy kaloryferze).
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozłożyć równomiernie w formie, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30-40 minut.
Piec w 180 stopniach – znowu przez 30-40 minut, aż wbity patyczek będzie suchy i nie obklejony surowym ciastem.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 20 minut i przełożyć z formy na talerz. Gdy ostygnie zupełnie, można ją polukrować.



* Informacje o pochodzeniu bab wielkanocnych wzięłam ze strony obcyjezykpolski.interia.pl

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ładna ta Twoja babeczka :) Nie ma to jak drożdżowa baba :)
    Pychota i pięknie pachnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy mi się taka ostatnio :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję.Pięknie pachnie i jest bardzo pyszna.:D XD :D XD :D XD :D XD :D XD :D XD :D XD :D XD

    OdpowiedzUsuń