Sałatka z jajek i kukurydzy
Byłam wczoraj na giełdzie ogrodniczej, zwykle zaglądam tam przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą, szukając rozmaitych elementów dekoracyjnych po niższych cenach. I kiedy w takie słoneczne poranki chodzę między stoiskami, między zabieganymi ludźmi, paradoksalnie – przypominają mi się wakacje. Moja ciocia od wielu lat prowadzi sklep ogrodniczy, a to właśnie u niej w dzieciństwie spędzałam większą część wakacji. Czasami o świcie zabierała mnie ze sobą na giełdę po towar. Zapach wilgotnej ziemi, nagrzanych foliowych doniczek, worków z korą i torfem, zapach pudełek z nasionami i drewnianych palisadek – to wszystko jest mi takie bliskie.
Tym razem wróciłam ze stertą kolorowych serwetek, zielonym siankiem i bukietem tulipanów.
***
Sałatka, którą robiłam niedawno to kolejna propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko – jest na tyle łatwa, szybka i bezpretensjonalna, że wpasuje się także w codzienne śniadanie :)
SAŁATKA Z JAJEK I KUKURYDZY
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 średni por,
- 4 ogórki konserwowe,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru
Pora pokroić na półplasterki i przelać wrzątkiem na sitku. Dokładnie osączyć i przełożyć do miski. Dodać osączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki konserwowe.
Przygotować sos, mieszając majonez z jogurtem i doprawiając go solą, pieprzem i cukrem. Wlać do sałatki, dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
(źródło: książeczka „Potrawy na Wielkanoc” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi niewielkimi zmianami)
10 komentarze
widać że idzie Wielkanoc, pycha ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Zdecydowanie moje smaki. Świetna sałatka:)
OdpowiedzUsuńProstota jest zawsze ponadczasowa;-)
OdpowiedzUsuńPycha, w sam raz na święta
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuńBez ogórka a za to kurczak i ananas i jest jedna z moich ulubionych :)
Ostatnio robiłam bardzo podobną, tylko z groszkiem zamiast kukurydzy - nie była tak żółta, ale też pyszna:)
OdpowiedzUsuńsłoneczna! i pyszna.
OdpowiedzUsuńlubię kukurydzę konserwową, bardzo. jest taka słodka.
Brzmi pysznie - chyba się skuszę :D
OdpowiedzUsuńPyszna! Wlasnie zrobilam i sie 'przegryza' w lodowce. :) Juz czekam! :)
OdpowiedzUsuńRobie podobna z pory ale daje ogorka konserwowego,jajka gotowane na twardo,kukurydze, majonez no i oczywiscie sol i pieprz.Polecam swietna do mies!!!!!
OdpowiedzUsuń