Flan czyli rozkosz totalna :)
Drugą moją propozycją na Waniliowy Weekend jest flan. Ten delikatny, mleczno-jajeczny deser jest popularny w wielu krajach hiszpańskojęzycznych, a najbardziej w Meksyku.
Wbrew pozorom, jego wykonanie jest dość łatwe. A co ważniejsze, jest absolutnie przepyszny i stanowi zwieńczenie posiłku, które długo się pamięta... :)
flan waniliowy |
FLAN WANILIOWY
(na 5 porcji)
- pół szklanki cukru,
- kilka łyżek wrzątku,
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 400 ml mleka 3,2%,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- ½ laski wanilii lub ¾ opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się stopi i zacznie karmelizować. Dodać kilka łyżek wrzątku i potrząsając patelnią, podgrzewać, aż karmel się rozpuści.
Do żaroodpornych kokilek wlać warstwę karmelu tak, aby pokryć całe dno.
Mleko skondensowane i zwykłe zmieszać razem w garnku, dodać przecięty na pół kawałek laski wanilii (lub wsypać cukier z prawdziwą wanilią) i chwilę pogotować.
W misce wymieszać jajka i żółtka trzepaczką i nadal mieszając, stopniowo wlewać gorące mleko z wanilią. Następnie masę przelać do wypełnionych karmelem naczyń. Kokilki przełożyć do większej formy lub brytfanki, do której wlać tyle wody, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut. Masa powinna się ściąć, a w środku stać galaretowata. Aby poznać czy flan się ściął, w jeden z nich wbić czubek noża. Jeśli jest czysty, flany są gotowe.
Ostudzić je do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce od 2 do 6 godzin.
Flany wyłożyć z foremek na talerzyki, okrawając ich boki nożem.
(na bazie przepisu Wojciecha)
13 komentarze
nigdy nie jadłam! muszę spróbować:) wygląda bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Takie zwieńczenie obiadu czy uroczystej kolacji długo się pamięta.
OdpowiedzUsuńJakos nie moge sie do flanow przekonac, chyba przez konsystencje, ale twoj prezentuje sie bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńapetyczne i baardzo eleganckie !!!:) podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOch,jaki cudny ! Flan kojarzy mi się z naszymi wakacjami w Hiszpanii, przywołałaś piękne wspomnienia. Pozdrawiam cieplo:)
OdpowiedzUsuńracja, rozkosz 100%:)
OdpowiedzUsuńO popatrz, widuje przepisy na flany, ale nigdy jakos nie mialam odwagi ich wyprobowac, A Twoj wyglada slicznie!
OdpowiedzUsuńMirabelka zrobiła mi ochotę na flan :) nigdy nie jadłam ale już wiem że to był błąd :D
OdpowiedzUsuńNigdy go nie robiłam, a wygląda tak kusząco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Elegancko wyszło :) Wersja de luxe, u mnie "na ludowo" bardziej :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, moj flan niestety smakuje troche jak jajecznica... co moze byc przyczyna
OdpowiedzUsuńJeśli do przepisu została użyta prawdziwa wanilia, to nie powinno być posmaku jajecznicy...
Usuń