Japoński kurczak Karaage
Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka. Często sprzedawana jest jako danie barowe na wynos, pakowane do pudełka, które można zjeść gdziekolwiek. Takie japońskie "nuggetsy" ;)
Do jej przygotowania najlepsze jest mięso z udek, ale można też użyć filetów z piersi. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smakowicie chrupiący, ale i bardzo aromatyczny dzięki długiemu marynowaniu. Polecam zwłaszcza wielbicielom smażonych kurczaków ;)
Do kurczaka podałam kleisty ryż, sezamową sałatkę z ogórków oraz niezawodny sos miodowo-sojowy :)
Podobnie jak poprzednio, przepis znalazłam u atiny_bc, a pierwotnie pochodzi z blogu Karoliny.
japoński kurczak smażony |
JAPOŃSKI KURCZAK KARAAGE
(na 3 porcje)
- 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
- 3 starte ząbki czosnku,
- starty korzeń imbiru (tyle samo, co czosnku),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1/5 łyżki stołowego białego wina (w oryginalnym przepisie używa się ryorishu, czyli "alkoholu do gotowania". Jest to rodzaj sake stosowany powszechnie w japońskiej kuchni),
- 1 plaster ananasa,
- pieprz i sól do smaku,
- mąka ziemniaczana do obtoczenia
Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do woreczka foliowego. Następnie dodać dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa. Wszystkie składniki w woreczku wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub nawet na całą noc.
(Ja nie wkładałam kurczaka do woreczka, tylko marynowałam w misce).
Przed planowanym podaniem schłodzone kawałki mięsa jeden po drugim obtoczyć sowicie w mące ziemniaczanej. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor i odsączyć z tłuszczu układając na ręcznikach papierowych.
4 komentarze
Kuszący sposób na kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, zrobię jutro.
OdpowiedzUsuńA co do tego? - ryż wiadomo, ale widzę, że coś zielonego wala się na talerzu, z czym to zjeść można?
Sorki nie doczytałem nagłówka, już wiem co do tego ;)
OdpowiedzUsuń