Eskalopki wieprzowe z szynką i sosem z kurek
A to propozycja na raczej wykwintny i świąteczny obiad. Smakuje wspaniale i naprawdę robi wrażenie. Wprawdzie sezon na grzyby dawno się skończył, ale z powodzeniem można posiłkować się zamrożonymi kurkami (ja swoje zamroziłam jeszcze jesienią, ale z tego co się orientują, mrożone kurki można kupić w niektórych większych marketach w paczkach lub na wagę).
Do tak przygotowanych polędwiczek wieprzowych podałam pieczone ziemniaczki i sałatę skropioną sosem vinegrette.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SZYNKĄ I SOSEM Z KUREK
(na 4 porcje)
- 500g polędwiczek wieprzowych,
- 8-10 plastrów szynki parmeńskiej (ewentualnie innej surowej wędzonej np. szwarcwaldzkiej),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju
marynata:
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii (zastąpiłam suszoną),
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy
sos:
Składniki marynaty połączyć i wymieszać. Oczyszczone polędwiczki włożyć do marynaty na minimum 2 godziny i pozostawić w chłodnym miejscu. - 200g kurek (mogą być mrożone),
- 50g masła,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu,
- świeżo mielony pieprz,
- 350ml śmietanki 36%,
- 4-5 łyżek białego wytrawnego wina,
- sól
Przygotować sos: kurki sparzyć posolonym wrzątkiem, osączyć, większe sztuki pokroić. W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć na nim kurki. Dodać drobno posiekaną cebulę, rozmaryn, nieco pieprzu, śmietankę i wino. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Mięso wyjąć z marynaty, pokroić w poprzek włókien na 8-10 kawałków, lekko rozbić, każdy kawałek owinąć w plaster szynki i ponownie lekko rozbić. Oprószyć mąką i krótko obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanny i piec 7 minut w 200 stopniach.
(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego "Kuchnia włoska", z moimi niewielkimi zmianami)
5 komentarze
Jak ładnie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wykwintne i eleganckie danie! Pięknie podane i już tutaj czuję jak wspaniale pachnie i smakuje!
OdpowiedzUsuńTakie mięsko z kurkami musi smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńDokladnie, grzybki z mieskiem smakuja bosko:)
OdpowiedzUsuńWieprzowina i kurki? Świetne połączenie!
OdpowiedzUsuń