Makaron somen z kurczakiem i pomarańczami w sosie orzechowym
Japoński makaron somen kupiłam przez przypadek – w sklepie pomyliłam go z makaronem soba :) I powstał problem: co z tym fantem zrobić? Okazuje się, że makaron ten najczęściej wykorzystywany jest do zup lub sałatek. Z racji tego, że jest długi i cienki, nie bardzo wyobrażałam sobie jego konsumpcję w zupie, sałatki również odpadały – na samą myśl o zimnych kluchach mam ciarki na placach ;) Makaron uznaję tylko na ciepło :)
W tej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jak wymyślić coś samej :) Miałam w kuchni sporo pomarańczy (mama niedługo będzie kandyzować skórki na święta), a w lodówce resztkę masła orzechowego.
I tak powstał makaron z kurczakiem i pomarańczami w orzechowym sosie receptury własnej.
Pyszny :)
I smakował wszystkim. Bardzo :)
MAKARON SOMEN Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZAMI W SOSIE ORZECHOWYM
(na 4 porcje)
- 300 g makaronu somen,
 - 500 g filetów z piersi kurczaka,
 - 2 łyżki sosu sojowego,
 - 100 ml białego wina,
 - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
 - 2 pomarańcze,
 - 2 łyżki masła orzechowego,
 - 100ml bulionu drobiowego,
 - 1 łyżka miodu,
 - 1 łyżka świeżo startego imbiru,
 - 1 mała papryczka chili (można więcej),
 - 1 ząbek czosnku,
 - 3 łyżki oleju,
 - sól i pieprz,
 - 4 łyżki drobno pokrojonych, prażonych orzeszków ziemnych (bez soli),
 - pokrojona cebulka dymka
 
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić do miski. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego i 1-2 łyżki białego wina, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.
W tym czasie zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Z tej samej połówki wycisnąć sok. Resztę pomarańczy obrać i pokroić na kawałki. Masło orzechowe wymieszać z pozostałym winem i bulionem, dodać skórkę i sok z pomarańczy, pozostałą łyżkę sosu sojowego i miód.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek). Smażyć, mieszając, aż kurczak zrobi się jasnobrązowy. Wówczas dodać pokrojone pomarańcze i całość zalać przygotowanym wcześniej sosem. Gotować kilka minut na dużym ogniu. 
W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem. 
Na talerzu każdą porcję posypać prażonymi orzeszkami i cebulką dymką.



4 komentarze
odważne danie, z pazurem. orzech i pomarańcza w wytrawnej wersji, zapowiada się ciekawe doznanie smakowe!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków! Na pewno nie tylko pysznie wygląda, ale i smakuje:)
OdpowiedzUsuńkolejne zaskoczenie na Mirabelkowym blogu :) fajny ten kurczak ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne połączenie! Wygląda bardzo apetycznie, zapisan do zrobienia, muszę tylko w taki makaron się zaopatrzyć!
OdpowiedzUsuń