Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pastitsio, czyli zima po grecku :)

By 10:52 , , ,

Na zewnątrz zimno, że aż mi płuca zamarzają, kiedy próbuję oddychać.
Chociaż w sumie to bym poszła pozjeżdżać na jabłuszku z jakiejś górki :P
Oczywiście gdybym miała jabłuszko i górkę do zjeżdżania.
Gdy byłam mała, jeździłam na ferie do babci. Razem z kuzynem codziennie zjeżdżaliśmy z góry w parku, która wydawała mi się taaaka ogromna. Dziś, za każdym razem gdy na nią patrzę, mam wrażenie, że ktoś ją skrócił o połowę.
W dzieciństwie wszystko wyglądało na większe i fajniejsze. A niepozorny pagórek wydawał się alpejskim stokiem do wyczynowych zjazdów.

Ale o czym to ja miałam?... A, że mróz. A ja sobie zrobiłam małą Grecję w kuchni.
Bo pastitsio to grecka zapiekanka z makaronu, wołowiny i serowego beszamelu. Taka grecka wersja włoskiej lasagne ;)
Bardzo smaczna – warto się przekonać :)

grecka zapiekanka makaronowa

PASTITSIO
(na 8 porcji)

  • 500g makaronu penne (ja użyłam pennetti – drobne rurki),
  • 50g żółtego sera (użyłam goudy),
  • 1 jajko,
  • 1 białko

masa mięsna:
  • 800 g mielonej wołowiny,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 kostka bulionu wołowego,
  • oliwa,
  • 1 jajko
  • pieprz, 
  • ewentualnie sól


masa serowa:

  • 3,5 łyżki masła,
  • 3,5 łyżki mąki,
  • 3,5 szklanki mleka,
  • 150g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • tłuszcz do formy

Masa mięsna: Cebule drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać mieso i smażyć, aż będzie rumiane. Następnie dodać pomidory z puszki, wlać przecier i wino, wrzucić kostkę bulionową, doprawić cynamonem i pieprzem (ewentualnie solą). Gotować bez przykrycia ok. 15 minut, mieszając i rozdrabniając pomidory, aż sos wyraźnie się zagęści. Odstawić, by nieco ostygło, a następnie wbić 1 jajko i wymieszać.

Masa serowa: W rondlu stopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć na małym ogniu, mieszając. Następnie stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką, by nie doprowadzić do powstania grudek. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić starty ser i wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia, następnie dodać jajko i żółtko, dokładnie wymieszać.

Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W misce wymieszać jajko, białko i starty ser. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z jajkami i serem.

Formę żaroodporną nasmarować tłuszczem. Na dnie wyłożyć makaron i lekko ugnieść, tak aby ściśle przylegał do siebie. Następnie wyłożyć masę mięsną i wyrównać powierzchnię. Na wierzch równomiernie wylać masę serową. Wierzch posypać bułką tartą.

Piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę. Przed pokrojeniem odczekać jakieś 15 minut, aby zapiekanka się „uleżała” :)

grecka zapiekanka makaronowa

Przepis znalazłam w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia grecka", lekko zmodyfikowałam i dodaję do akcji Zapiekany makaron :)



Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. To fakt, w dziecinstwie wszystko wydawalo sie bardziej imponujace, a zima cieszyla bardziej. Dzis snieg wole ogladac... przez okno :)
    A zapiekanka bardzo ciekawa i wspaniale rozgrzewajaca!

    OdpowiedzUsuń
  2. CUDNA! dorzucam do ulubionych, bo to dokladnie cos co bardzo, ale to bardzo lubie!
    xxx

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zapiekanki są świetne. Z tak równo poukładanym penne jeszcze nie robiłam. Bardzo efektowne warswy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie musze wypróbować...wygląda znakomicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kotlety w tym stylu, ale ta zapiekanka jest rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  6. ale zapychacz - jeden kawałek chyba starcza na tydzień, patrząc po składnikach ;). Idealne na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Śródziemnomorski przepis idealny na polskie mrozy:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam, robiłam włoską wersję, czyli pasticcio kiedyś - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  9. O jej! Szykuję się do tego już od nie wiem kiedy! :)

    OdpowiedzUsuń