Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka z kurczakiem, warzywami i krakersami

By 11:00 , ,

Od dawna miałam ochotę na taką zapiekankę, bo na zdjęciu w książce wyglądała bardzo zachęcająco, a poza tym byłam ciekawa czy te krakersy na wierzchu to dobry pomysł...
No i okazało się, że bardzo dobry :) Trochę zmodyfikowałam oryginalny przepis (pierwotnie było to danie bezmięsne), dodałam kurczaka, zmieniłam trochę przepis na sos i otrzymałam wspaniały obiad :) Niestety dość kaloryczny, ale za to sycący i taki pyszny...

Photobucket

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I KRAKERSAMI(na 4 porcje)
500g mięsa z udek kurczaka (bez kości),
450g mrożonej mieszanki warzywnej (brokuły, kalafior, marchewka),
1 cebula,
1,5 łyżki masła,
1,5 łyżki mąki,
1,5 szklanki mleka,
200g żółtego sera (cheddar lub gouda),
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
2 łyżki oleju,
1,5-2 szklanek grubo pokruszonych krakersów

Przygotować sos: w rondlu stopić masło, dodać mąkę, smażyć przez minutę na małym ogniu, mieszając. Następnie stopniowo wlewać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać starty ser i dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę posiekaną w kostkę i zrumienić. Następnie dorzucić mięso i smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi.
Warzywa na 3-5 minut włożyć do lekko posolonego wrzątku, po czym odsączyć na sicie.
Połowę serowego sosu wymieszać z kurczakiem, a połowę z warzywami.
W naczyniu natłuszczonym żaroodpornym (albo 4 mniejszych, na 1 porcję) ułożyć najpierw kurczaka, potem warzywa, a na koniec posypać pokruszonymi krakersami.
Piec bez przykrycia w 180 stopniach przez 20-25 minut.


(źródło: „Przepisy czytelników: Zima w kuchni” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego, z moimi wieloma zmianami ;)

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Wspaniałe, kolorowe danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna! kalorie niech idą sobie paszoł won! przy takiej zapiekance nie wolno nawet o nich wspominać:):):) świetna! zapisuję :)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z krakersami, nie zaprzeczę:) I też bym dodała mięsa, a co tam:)Zimą więcej kalorii jest potrzebne...a ma być jeszcze zimniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już robię się głodna na widok tego dania, bardzo pomysłowe swoją drogą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O,bardzo ciekawe i apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysl z tymi krakersami! Wyglada troche jak angielski pie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się z Przedmówczynią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile to porcji? Bo widzę, że podałaś w dwóch naczyniach, a składników jest sporo. Starczy dla 4 osób, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z tego wychodzą 4 porcje :) Już zamieszczam tę informację w przepisie. Podałam w 4 naczyniach, ale na zdjęciu się tylko 2 zmieściły ;)

      Usuń
    2. Aa dziękuję :) bo ja właśnie mam dzisiaj podać 5 osobom + deser, to powinno być ok :) Tylko zrobię w jednym, dużym naczyniu. Później się pochwalę jak wyszło :)

      Usuń
    3. Tak jak mówiłam, tak zrobiłam :) no, prawie ;) bo upiekłam w 2 średnich naczyniach ;) bardzo fajny pomysł z tymi krakersami, wszystkim smakowało :)

      http://redandpale.blox.pl/2012/03/Zapiekanka-z-kurczakiem-warzywami-i-krakersami.html

      pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Uff, czekałam z niecierpliwością na ten komentarz i Twoją opinię :D bardzo się cieszę że, Wam smakowało :)

      Usuń