Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hiszpańska tortilla z chorizo i papryką

By 11:35 ,

Hiszpańska tortilla daje ogromne pole do popisu jeżeli chodzi o wybór dodatków. Najbardziej klasyczna jest tzw. tortilla chłopska, z ziemniakami smażonymi na oliwie, ale istnieje też mnóstwo innych wersji z różnymi warzywami czy mięsem.
Ja niedawno na śniadanie zrobiłam sobie tortillę z kiełbasą chorizo i papryką. Bardzo smaczną :)



Photobucket

TORTILLA Z PAPRYKĄ I CHORIZO
(na 2 porcje)

6 jajek,
100g kiełbasy chorizo,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 zielonej papryki,
oliwa
sól i pieprz,

świeża bazylia

Papryki pokroić w kostkę, chorizo w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić papryki i chorizo i razem podsmażyć przez kilka minut.
W kubeczku roztrzepać jajka ze szczyptą soli i pieprzu, wylać na patelnię i usmażyć tortillę z obu stron (ja nie odwracałam, tylko smażyłam na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała się ścięła).

Usmażoną tortillę przełożyć na duży talerz, posypać listkami bazylii i pokroić na ćwiartki.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Taka prosta, z ziemniakami, lubie najbardziej, ale masz racje, tortilla to doskonale pole do kombinacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie chorizowo - paprykowe klimaty. W dodatku szybko i prosto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super:) Tortilla na śnadanie? zazdroszczę takiego rozpoczęcia dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to bym tam powiedziała, że to taki omlet z chorizo. I jestem przekonana, że świetny i o mocnym smaku był, bo jajka i chporizo się lubią, a ja zaś lubię wszystko co z chorizo! Ole!

    OdpowiedzUsuń