Hiszpańska tortilla z chorizo i papryką
Hiszpańska tortilla daje ogromne pole do popisu jeżeli chodzi o wybór dodatków. Najbardziej klasyczna jest tzw. tortilla chłopska, z ziemniakami smażonymi na oliwie, ale istnieje też mnóstwo innych wersji z różnymi warzywami czy mięsem.
Ja niedawno na śniadanie zrobiłam sobie tortillę z kiełbasą chorizo i papryką. Bardzo smaczną :)
TORTILLA Z PAPRYKĄ I CHORIZO
(na 2 porcje)
- 6 jajek,
- 100g kiełbasy chorizo,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- oliwa
- sól i pieprz,
- świeża bazylia
Papryki pokroić w kostkę, chorizo w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić papryki i chorizo i razem podsmażyć przez kilka minut.
W kubeczku roztrzepać jajka ze szczyptą soli i pieprzu, wylać na patelnię i usmażyć tortillę z obu stron (ja nie odwracałam, tylko smażyłam na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała się ścięła).
Usmażoną tortillę przełożyć na duży talerz, posypać listkami bazylii i pokroić na ćwiartki.
6 komentarze
Taka prosta, z ziemniakami, lubie najbardziej, ale masz racje, tortilla to doskonale pole do kombinacji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chorizowo - paprykowe klimaty. W dodatku szybko i prosto!
OdpowiedzUsuńWygląda super:) Tortilla na śnadanie? zazdroszczę takiego rozpoczęcia dnia:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŁadna i apetyczna:)
OdpowiedzUsuńJa to bym tam powiedziała, że to taki omlet z chorizo. I jestem przekonana, że świetny i o mocnym smaku był, bo jajka i chporizo się lubią, a ja zaś lubię wszystko co z chorizo! Ole!
OdpowiedzUsuń