Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa-krem z groszku z grzybami

By 10:56 , ,

Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze – zyskasz dwa dni wolnego. Rzecze starochińskie przysłowie. Czy jakoś tak ;) Od nowego roku to chyba moje nowe motto.
Tak się rozleniwiłam przez święta, że aż wstyd. A tu projekt trzeba oddać, a tu sprawozdanie.
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce!


zupa krem z groszku z grzybami

ZUPA-KREM Z GROSZKU Z GRZYBAMI
(na 4 porcje)

  • 1 paczka mrożonego groszku (400 g),
  • 1 cebula,
  • 1 średni ziemniak,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 5-6 szt. świeżych lub mrożonych podgrzybków,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa

Podgrzybki pokroić na paseczki. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić grzyby, podlać niewielką ilością wody i smażyć przez 15 minut na małym ogniu, aż woda odparuje, a grzybki zaczną się rumienić. Zdjąć z ognia i odstawić.
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Następnie wlać bulion, wsypać groszek i dodać obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować ok. 15 minut, do miękkości obu warzyw. Po tym czasie odłowić 4 łyżki groszku, a pozostałą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Rozlać zupę na talerze, do każdej porcji nałożyć po trochę odłożonego groszku i podsmażonych grzybów oraz kleks śmietany. Wierzch oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


(źródło: „Dla każdego coś smacznego” M. Grzymska i A. Janikos)


(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Robię podobna lecz bez grzybów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie wygląda :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym na to, by do groszkowej dodać grzyby. Świetny patent!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm aż się głodna zrobiłam:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mirabelko, pięknie wygląda! ma taki wspaniały, zielony radosny kolor.

    OdpowiedzUsuń