Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

By 11:11 , , ,

Kupiłam przed Świętami w IKEA formę do tarty z wyjmowanym dnem i nareszcie udało mi się ją przetestować. Dawno nie piekłam żadnej tarty, a już zwłaszcza wytrawnej, więc na pierwszy rzut poszła tarta z kurczakiem i pieczarkami inspirowana przepisem z książki „Kuchnia doskonała dla każdego” Pola Martina. 
Tarta była bardzo smaczna, a forma spisała się doskonale. Teraz chyba częściej będę piekła tego typu ciasta :)


Photobucket

TARTA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
ciasto:
200g mąki pszennej,
100g masła,
szczypta soli,
ok. 2/3 szklanki zimnej wody

nadzienie:
2 małe filety z piersi kurczaka,
300g pieczarek,
1 cebula,
3 jajka,
3 łyżki śmietany 12% lub 18%,,
200g żółtego sera,
zioła prowansalskie,
3-4 łyżki oleju,
sól i pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je jakkolwiek (plasterki, kostka). Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę oleju, zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda którą puszczą odparuje.
Kurczaka pokroić dość drobno i usmażyć go na drugiej patelni na reszcie oleju. Przełożyć go do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz kurczakowo-pieczarkowy.
W misce roztrzepać jaja ze śmietaną. Zalać tą masą tartę. Na wierzchu posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Aby sprawdzić, czy tarta jest już upieczona, należy delikatnie rozgrzebać kawałek widelcem – jeśli jaja są ścięte, a nie płynne – tarta jest gotowa.

Najlepiej smakuje na gorąco.

Może zainteresuje Cię również

25 komentarze

  1. Wygląda wspaniale. Będę musiał wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowa forma do pieczenia to doskonały pretekst by częściej "tartować" w kuchni;)
    Bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa alternatywa dla pizzy lub zapiekanki - zazwyczaj kurczak, pieczarki i duża ilość sera właśnie tak mi się kojarzyły. Jednak nie ma to jak apetyczny trójkącik tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio bardzo polubiłam wszelkie tarty, ta z pewnością również będzie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj mój chłopak ją zrobił. Wyszła przepyszna! Mam dobry powód żeby kupić formę do tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do jajek polecam dodać posiekaną natkę pietruszki, jej smak świetnie pasuje do pieczarek, a jeśli ktoś lubi, kurczaka można doprawić curry
    Pozdrawiam, Krzysiek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne :) robię już drugi raz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna robie po raz drugi i polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zły przepis na ciasto ! zamiast wody jedno jajko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zgodzę się, że przepis na ciasto jest zły (zresztą nie uzasadniłeś dlaczego). Większość przepisów na ciasta do tart nie zawiera jajek. Robiłam wielokrotnie ciasto z tego przepisu i zawsze wychodziło. Jeśli nie chce się skleić, należy po prostu dać więcej wody. Oczywiście można też dodać jajko tak jak w tym przepisie na quiche: http://mirabelkowy.blogspot.com/2009/10/quiche-z-cukinia.html ale nie można powiedzieć, że ten jest zły, wg mnie oba są ok.

      Usuń
  10. Próbowaliście może czy tarta jest również smaczna na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest smaczna. Ze względu na stopiony ser może nie AŻ tak jak na ciepło, ale na zimno również jest ok :)

      Usuń
  11. Świetny przepis, dziś robię drugi raz, dorzucę pod ser trochę szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanko.O jaka smietane chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłą kwaśną, 12% lub 18%. Już dopisuję :)

      Usuń
  13. mozna ser zolty zastapic mozzarella?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale najlepiej kupić taką bez solankowej zalewy, bo jest zbyt soczysta, puści wodę w trakcie pieczenia i tarta może zrobić się wodnista. Najlepiej użyć takiej sprzedawanej bez zalewy (ściśle zapakowanej w folię) albo startej (w sensie kupić startą, taką jak do pizzy) :)

      Usuń
  14. Zwykłe kruche ciasto a tyle przepisów. W kilku widziałam dodatek śmietany, widzę, że nie jest to konieczne, a trochę kalorii można zaoszczędzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są przeróżne przepisy na kruche ciasto. Dodatek śmietany najczęściej stosuje się do ciast kruchych, które są bazą słodkich wypieków, np. szarlotki. Do tart najczęściej dodaje się po prostu odrobinę wody.

      Usuń
  15. super przepis,tak trzymac,pozdrawiam mirabelke

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Czym mogę zastąpić kwaśną śmietanę dodaną do sosu?

    OdpowiedzUsuń