Grochówka przecierana
...a właściwie miksowana, bo czasy przecierania czegokolwiek przez sitko celem rozdrobnienia już praktycznie minęły (mama do tej pory wypomina mi, jakim okropnym byłam niejadkiem i „musiała całymi dniami przecierać kury i króliki przez sitko, a ja i tak nie chciałam tego jeść”) ;)
A więc grochówka miksowana, na wędzonce, sycąca, rozgrzewająca i smaczna. A na drugi dzień osobiście smakowała mi jeszcze bardziej, chyba po prostu smaki się przegryzły. :)
zupa grochowa przecierana / zupa-krem z grochu |
GROCHÓWKA PRZECIERANA
(na 7-8 porcji)
- 400 g grochu (użyłam już obłuskanych połówek),
- 50 g chudego boczku wędzonego,
- 1 wędzona kość schabowa,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por (biała część),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku (dałam mniej),
- pieprz i sól
Groch przepłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 5-6 godzin (ja zalałam zimną i moczyłam całą noc). Następnie odcedzić, zalać 6 szklankami świeżej wody, dodać kość, boczek i pokrojone na kawałki warzywa. Gotować ok. 45-60 minut, aż groch będzie miękki. Wówczas wyjąć kość i boczek, a całą resztę zmiksować. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do zupy razem z mięsem obranym z kości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, doprawić zupę solą i pieprzem, zagotować.
Podawać z chlebem lub z grzankami z bułki.
(źródło: ksiażeczka "Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej)
2 komentarze
Robię bardzo podobną, tylko nie przecieram zupy bo groszek sam się ładnie rozpada, oraz serwuję ją z makaronem :) pycha!!!
OdpowiedzUsuńJak ładnie i smacznie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuń