Obsługiwane przez usługę Blogger.

Grochówka przecierana

By 11:12 , ,

...a właściwie miksowana, bo czasy przecierania czegokolwiek przez sitko celem rozdrobnienia już praktycznie minęły (mama do tej pory wypomina mi, jakim okropnym byłam niejadkiem i „musiała całymi dniami przecierać kury i króliki przez sitko, a ja i tak nie chciałam tego jeść”) ;)
A więc grochówka miksowana, na wędzonce, sycąca, rozgrzewająca i smaczna. A na drugi dzień osobiście smakowała mi jeszcze bardziej, chyba po prostu smaki się przegryzły. :) 



zupa grochowa przecierana / zupa-krem z grochu

GROCHÓWKA PRZECIERANA
(na 7-8 porcji)

  • 400 g grochu (użyłam już obłuskanych połówek),
  • 50 g chudego boczku wędzonego,
  • 1 wędzona kość schabowa,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por (biała część),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku (dałam mniej),
  • pieprz i sól

Groch przepłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 5-6 godzin (ja zalałam zimną i moczyłam całą noc). Następnie odcedzić, zalać 6 szklankami świeżej wody, dodać kość, boczek i pokrojone na kawałki warzywa. Gotować ok. 45-60 minut, aż groch będzie miękki. Wówczas wyjąć kość i boczek, a całą resztę zmiksować. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do zupy razem z mięsem obranym z kości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, doprawić zupę solą i pieprzem, zagotować.
Podawać z chlebem lub z grzankami z bułki.



(źródło: ksiażeczka "Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej)


(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Robię bardzo podobną, tylko nie przecieram zupy bo groszek sam się ładnie rozpada, oraz serwuję ją z makaronem :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie i smacznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń