Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurpiowskie pierogi z soczewicą

By 10:40 , , , ,

Z cyklu „Gotowanie kształci”:

Kurpiowszczyzna to region kulturowy obejmujący tereny dwóch puszcz mazowieckich: Puszczy Białej i Zielonej. Nazwa „Kurpie” pochodzi od charakterystycznych butów z lipowego łyka, które dawniej wyrabiali mieszkańcy tego obszaru. Charakterystyczne dla tej grupy ludności są między innymi piękne ludowe stroje oraz wycinanki.

Przyznam, że niewiele wiedziałam o Kurpiach, dopóki nie natknęłam się na przepis na kurpiowskie pierogi z soczewicą. Zrobiłam – okazały się bardzo smaczne i sycące. Wg mnie są dobrą alternatywą dla pierogów z mięsem :)
Najlepiej smakują w wersji odsmażanej.


Photobucket

KURPIOWSKIE PIEROGI Z SOCZEWICĄ
(na 4 porcje)
ciasto:
400g mąki,
ok. 1 szklanki ciepłej wody,
1 żółtko,
1 łyżka oleju
farsz:
¾ szklanki zielonej soczewicy,
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
1 jajko ugotowane na twardo,
1 jajko surowe,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz, majeranek

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku wodą i ugotować do miękkości (ok. 30 minut), po czym odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Soczewicę i ziemniaki przełożyć do miski i utłuc razem tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulę, drobno posiekane ugotowane jajko, wbić surowe jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać łyżką.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Przykryć ściereczką lub miską i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju, gotować ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi podawać ze skwarkami i smażoną cebulką (w wersji wege tylko cebulką).
Świetnie smakują odsmażane :)


(źródło przepisu: książeczka „Naleśniki, pierogi, Krokiety” H. Szymanderskiej)



(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. W samą porę! Właśnie poznaję się z soczewicą i szukam na nią różnych pomysłów;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. z przyjemnością bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak, tak - soczewicę uwielbiam i z chęcią napadłabym na taki talerz z pierogami. Na pewno do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogów z soczewicą nie jadłam..aczkolwiek zdjęcia absolutnie mnie przekonują by to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne! Nigdy nie jadłam, ale z chęcią bym zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam takich- ale przepis brzmi bardzo zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialne w smaku, zdecydowanie do powtórzenia nie raz i nie dwa :)

      Bardzo dziękuję za kolejny fantastyczny przepis i pozdrawiam

      Usuń