Muffiny Pina Colada
Zabawy w tropiki ciąg dalszy :) Tym razem upiekłam muffinki z dodatkiem ananasa, kokosu i rumu, co dało powszechnie lubiany smak pina colada :) Muffinki wyszły fantastyczne – nie tylko na drugi, ale nawet na trzeci dzień były miękkie, wilgotne i aromatyczne.
Bazowałam na przepisie Panny Malwinny, jednak dokonałam paru drobnych modyfikacji ;)
muffiny z ananasem i kokosem |
MUFFINY PINA COLADA
- 250 g mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 5 łyżek cukru,
- pół szklanki wiórków kokosowych + 1-2 łyżki do posypania po wierzchu,
- 2 jajka,
- 6 łyżek oleju,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 5 plastrów ananasa z puszki,
- 3 łyżki soku ananasowego (z puszki),
- 2 łyżki rumu
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cukier i wiórki kokosowe. W drugiej wymieszać mokre: jajka, olej, jogurt, sok ananasowy i rum. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać łyżką do ich połączenia się. Dodać drobno pokrojonego ananasa (trochę odłożyć) i jeszcze raz krótko wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, łyżką nałożyć ciasto do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po 2-3 kawałeczki odłożonego wcześniej ananasa i posypać szczyptą wiórków kokosowych. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
muffinki z kokosem i ananasem |
muffiny pina colada |
7 komentarze
Pięknie wyglądają..
OdpowiedzUsuńpina colada to jeden z moich ulubionychh drinków, ciekawe jak smakują takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńśmiem twierdzić, że byłyby jednymi z moich ulubionych :) kocham kokos i pina colade
OdpowiedzUsuńZ takiego polaczenia musza byc pyszne!
OdpowiedzUsuńhihi, świetne Mirabelko!
OdpowiedzUsuńtakie tropikalne. mmmm... kokos
z ananasem. super!
Ciekawa kobminacja składników, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńTe muffinki zmobilizowały mnie, żebym wreszcie sobie kupiła foremkę do ich pieczenia
OdpowiedzUsuń