Cynamonowo-orzechowe ciasto z cukinią
To ciasto pojawia się na naszym stole regularnie co roku, zawsze przy okazji cukiniowego sezonu. Pamiętam, jak zaskoczeni byliśmy tym dodatkiem cukinii za pierwszym razem. Później tego typu ciasta stały się bardzo popularne na blogach, a odkąd zobaczyłam przepis na ciasto z dodatkiem kiszonej kapusty, nic mnie chyba już nie zdziwi ;)
Ciasto cukiniowe jest delikatne i aromatyczne. Cukinia nie jest wyczuwalna smakowo, natomiast dodaje ona wilgotności ciastu. Przepis jest nieskomplikowany, a ciasto zawsze się udaje. Śmiało polecam :)
CYNAMONOWO-ORZECHOWE CIASTO Z CUKINIĄ
- 600 g cukinii,
- 5 jajek,
- 300 g cukru,
- 300 ml oleju,
- 150 g posiekanych orzechów włoskich,
- 400 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu,
- do polania ciasta:
- gotowa polewa czekoladowa lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady + ok. 80ml śmietanki 30%
Umytą, nie obraną cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na papkę) i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, wlać najpierw olej, a później mąkę. Dodać orzechy i wymieszać. Cukinię odcisnąć w rękach z soku, który puściła (niezbyt mocno, cukinia powinna być nadal wilgotna) i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto ostygnie, polać go polewą (gotową lub zrobioną z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady).
10 komentarze
Ciasta z cukinią są pyszne i fajnie wilgotne. Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam, ale skoro na marchewkowe miałam odwagę to i na takie trzeba by było się odważyć :)
OdpowiedzUsuńcukinia w cieście jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńzachęcająco wygląda, podoba mi się skład :)
a ciacho z kiszoną kapustą na serio bardzo smaczne ;) hi hi
U mnie zaczyna się sezon cukiniowy, przyniosłam właśnie pierwszą cukinię z ogrodu. Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie. Ciasto z cukinią jest smakowite, a do tego orzechy , cynamon - mniam! :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten oszałamiający smak!
OdpowiedzUsuńCiekawe;-) My niedługo będziemy piec chlebek z dodatkiem cukinii, a widząc Twój przepis jestem o efekt spokojny;-)
OdpowiedzUsuńTeż pieczemy takie w domku, jest przepyszne.Od Twojego różni go tylko to, że na ciasto przed wylaniem polewy czekoladową kładę warstwę dżemu najlepiej kwaśnego. :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć mąki bezglutenowej zamiast zwykłej?
OdpowiedzUsuńtrix, niestety nie mam żadnego doświadczenia z mąką bezglutenową, dlatego nie mam pojęcia, czy wówczas ciasto się uda :(
OdpowiedzUsuń