Obsługiwane przez usługę Blogger.

Drink arbuzowy

By 19:30

Pamiętam, jak kilka lat temu w przerwie wakacyjnej w liceum pojechałam ze znajomymi "na domki". Ktoś wpadł na pomysł, aby zrobić arbuzową wódkę, kupiliśmy więc w pobliskim spożywczaku połowę arbuza, ochoczo wyjedliśmy prawie cały miąższ, a powstałą w ten sposób „miskę” zalaliśmy wódką. Nie był to najszczęśliwszy eksperyment, bo jakoś nie wpadliśmy na to, że większość owocowego miąższu powinno się wrzucić do tej wódki, zamiast do naszych brzuchów. Po kilku godzinach oczekiwania wódka nadal nie była zbyt arbuzowa i lekko się rozczarowaliśmy, ale – jak to bywa w tym wieku – suma summarum nie miało to wielkiego znaczenia ;)

A mi tymczasem zostało mi jeszcze odrobinę arbuza, więc wykorzystałam go do zrobienia orzeźwiających i smacznych drinków. Dużo lepszych, niż tych sprzed lat ;) 



drink arbuzowy

DRINK ARBUZOWY
(2 porcje)

  • 250-300 g miąższu arbuza,
  • 100 ml wódki,
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kostki lodu

Arbuza oczyścić z pestek i razem z wódką, sokiem z cytryny i cukrem dokładnie zmiksować. Do szklaneczek lub kieliszków wrzucić po kilka kostek lodu, zalać drinkiem i podawać.



Letnie Orzeźwienie

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. haha xd
    historia z początkowym eksperymentem mnie rozbawiła ;] nie ma to jak geniusz xd

    ale Twoja już obecna, dorosła propozycja drinka... świetna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny :)

    Magda
    http://www.cocktailbartenders.pl/

    OdpowiedzUsuń