Drink arbuzowy
Pamiętam, jak kilka lat temu w przerwie wakacyjnej w liceum pojechałam ze znajomymi "na domki". Ktoś wpadł na pomysł, aby zrobić arbuzową wódkę, kupiliśmy więc w pobliskim spożywczaku połowę arbuza, ochoczo wyjedliśmy prawie cały miąższ, a powstałą w ten sposób „miskę” zalaliśmy wódką. Nie był to najszczęśliwszy eksperyment, bo jakoś nie wpadliśmy na to, że większość owocowego miąższu powinno się wrzucić do tej wódki, zamiast do naszych brzuchów. Po kilku godzinach oczekiwania wódka nadal nie była zbyt arbuzowa i lekko się rozczarowaliśmy, ale – jak to bywa w tym wieku – suma summarum nie miało to wielkiego znaczenia ;)
A mi tymczasem zostało mi jeszcze odrobinę arbuza, więc wykorzystałam go do zrobienia orzeźwiających i smacznych drinków. Dużo lepszych, niż tych sprzed lat ;)
drink arbuzowy |
DRINK ARBUZOWY
(2 porcje)
- 250-300 g miąższu arbuza,
- 100 ml wódki,
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- kostki lodu
Arbuza oczyścić z pestek i razem z wódką, sokiem z cytryny i cukrem dokładnie zmiksować. Do szklaneczek lub kieliszków wrzucić po kilka kostek lodu, zalać drinkiem i podawać.
2 komentarze
haha xd
OdpowiedzUsuńhistoria z początkowym eksperymentem mnie rozbawiła ;] nie ma to jak geniusz xd
ale Twoja już obecna, dorosła propozycja drinka... świetna!
Bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńMagda
http://www.cocktailbartenders.pl/