Kebab po jemeńsku
Bardzo łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i bardzo aromatyczne kebaby rodem z Jemenu. Polecam śmiało :) Z oczywistych powodów kebaby musiałam upiec w piekarniku, ale latem chętnie powtórzę przepis podczas grillowania w ogrodzie.
Przepis wzięłam od Natie i jest to moja kolejna propozycja do zabawy „Z widelcem po Azji” Ireny i Andrzeja oraz dobiegającego już do końca „Festiwalu kuchni arabskiej” Panny Malwinny :)
KEBAB PO JEMEŃSKU
- 600g mielonej baraniny, jagnięciny lub wołowiny (u mnie wołowina),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej),
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku,
- 2/3 łyżeczki mielonego kuminu,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
Wymieszać w misce mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i miętą oraz wszystkimi przyprawami. Drewniane patyczki zmoczyć wodą i nadziewać na nie podłużne, cienkie kebaby (mnie wyszło 6 sporej wielkości sztuk). Kebaby można grillować na aluminiowych tackach albo piec w piekarniku z funkcją grilla w najwyższej temperaturze (250 stopni) aż będą brązowe i dobrze upieczone.
Do takiego kebaba można podać chleb pita albo pieczone ziemniaki, surówkę, sos czosnkowy albo pomidorowy.
Edit: Ponieważ surówka wzbudziła zainteresowanie, podaję też przepis na nią. Robię ją trochę na oko, ale generalnie idzie tak: pół cebuli siekam drobno, zasypuję szczyptą soli i zostawiam na chwilę w misce. Do tego poszatkowana połowa kapusty pekińskiej, kilka łyżek kukurydzy z puszki, połowa czerwonej papryki pokrojonej w kostkę i niecałe pół ogórka-węża pokrojonego w ćwierćplasterki. Można dać też pomidora, ale ja czekam na lato, aż będą smaczne :)
Polewam ją sosem czosnkowym z tego przepisu - klik :)
Taką surówkę i sos często podaję do dań arabskich, tureckich, kebabów itp., bo dobrze się z nimi komponuje.
8 komentarze
Bardzo fajnie i pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńAch, już nie umiem się doczekać, aż zacznie się Wielki Sezon Grillowania :) Wtedy na pewno je zrobię!
OdpowiedzUsuńwygląda strasznie apetycznie;) przepis zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńjeszcze z taką wersją kebabu się nie spotkałam :) zapowiada sie smakowice
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
smakowite jedzonko:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam dań z kuchni jemeńskiej. Czas to zmienić, bo kebaby są świetne.
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie. podobnie do indyjskich sheesh kebab, ktore uwielbiam! a przepis na towarzyszaca na zdjeciu surowke mozna prosic? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozytywne komentarze, cieszę się, że danie się podoba, bo naprawdę jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPonieważ surówka wzbudziła zainteresowanie, edytowałam notkę i dodałam też przepis na nią :)