Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kebab po jemeńsku

By 12:20 , , , ,

Bardzo łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i bardzo aromatyczne kebaby rodem z Jemenu. Polecam śmiało :) Z oczywistych powodów kebaby musiałam upiec w piekarniku, ale latem chętnie powtórzę przepis podczas grillowania w ogrodzie. 
Przepis wzięłam od Natie i jest to moja kolejna propozycja do zabawy „Z widelcem po Azji” Ireny i Andrzeja oraz dobiegającego już do końca „Festiwalu kuchni arabskiej” Panny Malwinny :) 

Photobucket 

KEBAB PO JEMEŃSKU 
  • 600g mielonej baraniny, jagnięciny lub wołowiny (u mnie wołowina), 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżki posiekanej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej), 
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • 1 płaska łyżeczka curry w proszku, 
  • 2/3 łyżeczki mielonego kuminu, 
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne 

Wymieszać w misce mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i miętą oraz wszystkimi przyprawami. Drewniane patyczki zmoczyć wodą i nadziewać na nie podłużne, cienkie kebaby (mnie wyszło 6 sporej wielkości sztuk). Kebaby można grillować na aluminiowych tackach albo piec w piekarniku z funkcją grilla w najwyższej temperaturze (250 stopni) aż będą brązowe i dobrze upieczone. 

Do takiego kebaba można podać chleb pita albo pieczone ziemniaki, surówkę, sos czosnkowy albo pomidorowy.   


Edit: Ponieważ surówka wzbudziła zainteresowanie, podaję też przepis na nią. Robię ją trochę na oko, ale generalnie idzie tak: pół cebuli siekam drobno, zasypuję szczyptą soli i zostawiam na chwilę w misce. Do tego poszatkowana połowa kapusty pekińskiej, kilka łyżek kukurydzy z puszki, połowa czerwonej papryki pokrojonej w kostkę i niecałe pół ogórka-węża pokrojonego w ćwierćplasterki. Można dać też pomidora, ale ja czekam na lato, aż będą smaczne :)   

Polewam ją sosem czosnkowym: w moździerzu rozcieram ząbek czosnku ze szczyptą soli na gładką mazię ;) dalej rozcierając dodaję 2 łyżki majonezu i jakieś 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego (można dać też zwykły jogurt albo śmietanę 12%), doprawiam pieprzem i szczyptą cukru. 

Taką surówkę i sos często podaję do dań arabskich, tureckich, kebabów itp., bo dobrze się z nimi komponuje.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Bardzo fajnie i pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, już nie umiem się doczekać, aż zacznie się Wielki Sezon Grillowania :) Wtedy na pewno je zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda strasznie apetycznie;) przepis zapisuję do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze z taką wersją kebabu się nie spotkałam :) zapowiada sie smakowice
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam dań z kuchni jemeńskiej. Czas to zmienić, bo kebaby są świetne.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada pysznie. podobnie do indyjskich sheesh kebab, ktore uwielbiam! a przepis na towarzyszaca na zdjeciu surowke mozna prosic? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za pozytywne komentarze, cieszę się, że danie się podoba, bo naprawdę jest pyszne.
    Ponieważ surówka wzbudziła zainteresowanie, edytowałam notkę i dodałam też przepis na nią :)

    OdpowiedzUsuń