Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tadżin z kurczaka ze śliwkami

By 12:33 , ,

Wczoraj znów naszło mnie na kuchnię arabską i na podstawie przepisu z książeczki „Gulasze i potrawki” Hanny Szymanderskiej postanowiłam stworzyć swój pierwszy tadżin. Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny. Jednak dopiero po fakcie skapnęłam się, że w przypadku tadżinu nie powinnam była tak drobno kroić mięsa, które dodatkowo w trakcie duszenia jeszcze bardziej się podzieliło... No nic, mówi się trudno. Następnym razem (bo na pewno jeszcze kiedyś go powtórzę) dopilnuję, by kawałki kurczaka były odpowiednio duże.

Photobucket

TADŻIN Z KURCZAKA ZE ŚLIWKAMI
500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
250 g suszonych śliwek bez pestek,
garść rodzynek,
2 nieduże cebule,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
2 niepełne szklanki bulionu drobiowego,
pół łyżeczki mielonego imbiru,
pół łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
sól i pieprz

Śliwki zalać w garnuszku wrzątkiem, tak aby były przykryte wodą i odstawić. W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać pokrojone na kawałki i oprószone solą i pieprzem mięso. Chwilę smażyć. Śliwki osączyć, zachowując wodę. Pokroić je w paski i dodać do mięsa razem z rodzynkami, natką pietruszki, imbirem, cynamonem, pieprzem cayenne, zalać bulionem i wodą ze śliwek, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut, po czym zdjąć pokrywkę i odparować przez kolejne pół godziny, aż tadżin będzie miał odpowiednią gęstość.

Ja podałam tadżin z kaszką kuskus, którą przed zalaniem gorącym bulionem wymieszałam z płaską łyżeczką mielonego imbiru (taki przepis widziałam kiedyś w programie Nigelli i od tej pory często go stosuję, bo tak przygotowany kuskus jest bardzo smaczny).

Festiwal kuchni arabskiej-zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Też muszę kiedyś spróbować taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny przepis, jak najbardziej do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się bardzo smacznie i aromatycznie, a do tego mój ulubiony kuskus :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. śliwki z mięsem to pyszne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie. I super przepis na kuskus - nie znałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. skoro ze śliwkami to na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam dzisiaj na obiad, rewelacja: połączenie kurczaka ze śliwkami mmmm :-) i chociaż nie lubię udek kurczaka (jestem tylko piersiożercą :-P) to w tej wersji udka przeszły :-). polecam gorąco, z ryżem też świetnie się komponuje ;-)
    sereberko80

    OdpowiedzUsuń
  8. robie czesto kurczaka z tego przepisnu i jest pyszny :D

    OdpowiedzUsuń