Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tosty czekoladowe

By 12:39

Przepis na te tosty znalazłam już dawno temu u adrijah i od razu mi się spodobał. Czekoladowy weekend okazał się doskonałym pretekstem do pofolgowania sobie w sobotni poranek :)
Tosty okazały się pyszne, co ani trochę mnie nie zdziwiło ;)
Przepis odrobinę zmodyfikowałam.

Photobucket

TOSTY CZEKOLADOWE

60g gorzkiej czekolady,
pół szklanki mleka,
1 jajko,
pół łyżeczki cynamonu,
masło do smażenia,
6 kromek chleba tostowego

W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą podgrzać mleko wraz z posiekaną czekoladą. Mieszać, aż czekolada się stopi. Odstawić miskę na bok, aż masa czekoladowa nieco przestygnie. Dodać cynamon, wbić jajko i wymieszać. Kromki chleba zanurzać w masie, lekko dociskając. Smażyć z obu stron na maśle, na małym ogniu.
Usmażone tosty można posypać cukrem pudrem i podawać z dżemem, bitą śmietaną itp. Ja podałam z konfiturą wiśniową. :)

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Odkąd ujrzałam go w mojej książce "Czekolada" z wydawnictwa Olesiejuk, ogromną mam na nie ochotę. Tak pysznie się zapowiadają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, (o)błędne. Na pewno pyszne, ale czy równie zdrowe? Ale w końcu... czego się nie robi dla... magnezu (czyt. czekolady).

    OdpowiedzUsuń
  3. omg. nie powinnam mysleć o takiej ilości czekolady, ale z chęcią bym schrupała tościka :P

    http://slodki-nalesnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. coś jak tosty francuskie w ulepszonej, czekoladowej wersji ;]
    faaajne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadanie to dopiero dodaje energii na cały dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te tosty są bardzo podobne do francuskich, tylko w tamtych zamiast czekolady jest cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, trzeba bedzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę znaleźć kontaktu mailowego, dlatego piszę tu. Super blog! Miałabym dla Ciebie propozycję współpracy reklamowej. Proszę o kontakt na adres m.krecisz@adv.pl w celu przedstawienia szczegółów oferty.
    Monika

    OdpowiedzUsuń