Ciasto z mandarynkami
Czekanie przedłuża się w nieskończoność. Mimo to nie wiem czy aby na pewno chcę, by to się przerwało.
Boję się, że czekanie skończy się złą wiadomością.
Nie wszystko poszło po mojej myśli. Czuję się w tym momencie, jakby ktoś inny miał w swoich rękach mój los. Nienawidzę tego.
Próbuję cieszyć się drobnymi sprawami. Wypełnić to czekanie dźwiękami Portishead, smakiem malinowej herbaty, zapachem ciasta...
CIASTO Z MANDARYNKAMI
- 3 lub 4 mandarynki,
- 200g mąki pszennej,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 250g masła,
- 120g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier: 120g cukru pudru + 3-4 łyżki soku wyciśniętego z mandarynek
Mandarynki obrać i każdą cząstkę pokroić na 2-3 części.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kontynuując ucieranie, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić mandarynki i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (u mnie 10 x 28 cm). Piec w 180 stopniach około 60 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).
Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem otrzymanym z podgrzanego soku z mandarynek zmiksowanego z cukrem pudrem.
(przepis od edysi)
***
6 komentarze
Ciasto z mandarynkami jest dobre...na smutki. Słoneczne i pełne ciepła...
OdpowiedzUsuńTrzymaj się! Wysyłam uściski, mogę tylko wirtualne, ale szczere...
Mandarynki w cieście - muszę tego wreszcie spróbowac, bo nie robiłam jeszcze, a wydaje się strzałem w dzisiątke.
OdpowiedzUsuńwyszlo znakomite :) dzieki!
OdpowiedzUsuńUdalo sie znakomicie! Wielkie dzieki!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) sama mam ochotę od pewnego czasu powtórzyć właśnie ten wypiek ;) pozdrawiam!
UsuńCiasto jest przepyszne, polecam wszystkim! :)
OdpowiedzUsuń