Obsługiwane przez usługę Blogger.

Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą

By 12:17 , ,

Ta-daaam! I oto od kilkudziesięciu godzin jestem „panią inżynier”.
Świat nadal wygląda tak samo ;)
Moja wartość jako taka nie wzrosła i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Mimo to cieszę się, że zaliczyłam pewien etap w swoim życiu.
Boże, jak się cieszę, że mam już to za sobą! To pisanie pracy, te projekty zaliczeniowe, tę sesję, egzaminy i w ogóle wszystko. Mogę teraz odetchnąć – przez całe 4 dni.
A potem pierwszy semestr na magisterce...

Powinien być jakiś torcik, deser lub coś w tym stylu. Albo chociaż drink.
Ale jestem po prostu wy-koń-czo-na. A na alkohol nie mogę jakoś dzisiaj patrzeć ;)))


Zamiast tego zamieszczam przepis na arabską zupę pomidorową, którą niedawno robiłam. Pierwotny przepis znalazłam na stronie szkoły języka arabskiego, ale prócz fajnego konceptu zawierała niestety bezsensowne proporcje składników. Inspirując się zatem kilkoma innymi przepisami na taką zupę, wyszło mi takie coś :)


zupa pomidorowa z ciecierzycą


ARABSKA ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ
(4 porcje)

  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego, 
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego, 
  • 1 gałązka selera naciowego,
  • 1/2 dużej, czerwonej papryki,  
  • pół cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka ciecierzycy, 
  • 1 łyżka masła, 
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • 1/2 łyżeczki kuminu, 
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki lub listki kolendry

Cebulę drobno posiekać. W garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, seler pokrojony w cienkie plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę. Zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy i gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i kuminem. Dodać osączoną ciecierzycę i ponownie zagotować. Na koniec każdą porcję posypać natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

I już – gotowe :)

W tej wersji zupy ciecierzyca zastąpiła mączne dodatki w postaci ryżu lub makaronu. Jeśli jednak ktoś woli konkretniejszą zupę, można dodać też garść ryżu. Najpierw gotujemy go na bulionie do miękkości, a potem dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i ciecierzycę.



Festiwal kuchni arabskiej-zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Gratulacje dla pani inżynier :) Zupka wygląda smacznie...może się na nią skuszę? Choć pewnie dodam od siebie ten ryż ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje, droga pani inzynier! Dobra zupka nie jest zla, a torcik tez pewnie z czasem sie pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szanowna pani inżynier, gromkie brawa i ogromne gratulacje!
    naprawdę, wspaniale, że Ci się udało!

    mmm... i taka nam pyszna zupkę do tego serwujesz ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zupa! Przez pomyłkę kupiłam sok pomidorowy (miał być jabłkowy) no i miałam problem, bo soku pomidorowego nie znoszę, a za pomidorówką nie przepadam. A ta jest czadowa :) Dodałam jeszcze grzanki.

    OdpowiedzUsuń