Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto migdałowe z jagodami

By 16:50

Bardzo, bardzo smaczne ciasto. Mocno migdałowe, z jagodowym nadzieniem smakującym nieco jak ten fioletowy sernik, który niedawno robiłam. Trochę się bałam, że ciasto mi się nie dopiecze, bo zgodnie z instrukcją nie zapiekałam wcześniej spodu, ale nie było żadnych niespodzianek.
Przepis znalazłam w książeczce "Owocowe ciasta i desery" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego", jednak zmniejszyłam proporcje i dostosowałam je do mojej formy.



ciasto z jagodami 

CIASTO MIGDAŁOWE Z JAGODAMI
ciasto:

  • 220 g mąki,
  • 180 g mielonych migdałów,
  • 180g masła,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta mielonych goździków,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 250 g jagód
 
zalewa:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki jogurtu,
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru

Masło posiekać razem z mąką, dodać mielone migdały, cukier, jajko i przyprawy. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące), umieścić je w misce i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić około 1/4 , a resztą wylepić dno i boki formy. 
Jagody umyć na sitku, osączyć na papierowym ręczniku i ułożyć na cieście. 
Składniki zalewy wymieszać i równomiernie wylać na jagody. 
Z reszty ciasta ulepić paski o szerokości 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach.
Piec w 200 stopniach przez około 50 minut.


 

 

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. pięknie Ci wyszło;D tyle ciast z jagodami, że nie wiadomo, na które się zdecydować..;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. migdały i jagódki-podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ! Muszę nabyc nową partię jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie łączyłam jagód z migdałami...Ciekawa jestem, jak to smakuje :) Pięknie Ci wyszło to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagody i migdały - ciekawe połączenie. Zdecydowanie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. W niedzielę zaczynam urlop w Polsce, myślisz, że uda mi się jeszcze dostać jagody na takie fajne ciastko?

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i pyszne połączenie w jednym smacznym cieście. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada na wilgotne i aromatyczne;) Uwilbiam migdalwe wypieki, a jagody do tego to jeszcze lepsze polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za miłe komentarze, cieszę się, że się Wam podoba :)

    Mężczyzno Gotujący, jagody na pewno dostaniesz. Jagód teraz jest w bród, przynajmniej u mnie. Rok temu robiłam jagodzianki w połowie sierpnia i nie było żadnego problemu z kupnem jagód ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja to ciasto robię zawsze ze świeżymi borówkami. Mój mąż je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń