Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto jagodowe z bezą

By 11:25

To ciacho upiekłam już trzeci raz. Oryginał znalazłam w książce "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd". Od tego czasu przepis uległ paru drobnym modyfikacjom w proporcjach i ostatecznie uważam go za wyjątkowo dobre ciasto :)

Photobucket

CIASTO JAGODOWE Z BEZĄ:
kruchy spód:
200g mąki,
100g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2 żółtka
nadzienie:
200ml wody,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
czubata łyżka cukru,
450g jagód
beza:
2 białka,
5 łyżek cukru pudru

Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto (gdyby był z tym problem, można dodać jeszcze odrobinę zimnej wody). Schłodzić w lodówce przez godzinę, po czym rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm, ponakłuwać widelcem i upiec w 200 stopniach na złoto. Wyjąć ciasto, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i ustawić na grzanie od góry.
W rondlu wymieszać wodę z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować cały czas intensywnie mieszając, a gdy zgęstnieje, wrzucić oczyszczone jagody i dokładnie wymieszać, żeby całe pokryły się tym "kisielem". Wyłożyć nadzienie na ciasto i wyrównać wierzch.
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru, aż piana będzie elastyczna i lśniąca. Za pomocą szprycy lub woreczka spożywczego zrobić na cieście kratkę z piany. Zapiec w piekarniku jeszcze przez chwilę, aż beza zacznie się rumienić.

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Mniam,pysznie się prezentuje! Jagodowe z bezą - sama nazwa mi smakuje :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie się prezentuje, z bezą jeszcze nie widziałam a to jest świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda;D od razu widać, że pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwię się, że pieczesz po raz trzeci - jestem pewna, że jest tak pyszne, że można je jeść bez końca!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto pychota! z tak duza iloscia jagod musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciacha z bezą! najbardziej kiedy tak fajnie pęka... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, iście bajkowo tu dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagódki i to ile tych jagódek, aż w głowie może się zakręcić od widoku tak pysznego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wygląda ta kratka z bezy.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczenie TAKICH ciast MUSI być przyjemne!
    w tym sezonie jestem fanką jagód!

    OdpowiedzUsuń
  11. A mogłabyś podać czas pieczenia [ tak mniej więcej oczywiście :) ]

    OdpowiedzUsuń
  12. http://kaam87.blogspot.com/2010/08/czwartkowe-dzieo-przepisklik.html
    __
    Wypróbowane, rewelacja (;

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za miłe komentarze, cieszę się, że ciasto się Wam podoba :)

    Kamilo, kruchy spód piecze się ok. 20-30 minut, a potem po nałożeniu bezy krótko, ok. 10 minut :)

    Kaam_, bardzo bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)

    OdpowiedzUsuń