Ciasto jagodowe z bezą
To ciacho upiekłam już trzeci raz. Oryginał znalazłam w książce "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd". Od tego czasu przepis uległ paru drobnym modyfikacjom w proporcjach i ostatecznie uważam go za wyjątkowo dobre ciasto :)
CIASTO JAGODOWE Z BEZĄ:
kruchy spód:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 żółtka
nadzienie:
- 200 ml wody,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- czubata łyżka cukru,
- 450-500 g jagód
- 2 białka,
- 5 łyżek cukru pudru
Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto (gdyby był z tym problem, można dodać jeszcze odrobinę zimnej wody). Schłodzić w lodówce przez godzinę, po czym rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm, ponakłuwać widelcem i upiec w 200 stopniach na złoto. Wyjąć ciasto, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i ustawić na grzanie od góry.
W rondlu wymieszać wodę z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować cały czas intensywnie mieszając, a gdy zgęstnieje, wrzucić oczyszczone jagody i dokładnie wymieszać, żeby całe pokryły się tym "kisielem". Wyłożyć nadzienie na ciasto i wyrównać wierzch.
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru, aż piana będzie elastyczna i lśniąca. Za pomocą szprycy lub woreczka spożywczego zrobić na cieście kratkę z piany. Zapiec w piekarniku jeszcze przez chwilę, aż beza zacznie się rumienić.
13 komentarze
Mniam,pysznie się prezentuje! Jagodowe z bezą - sama nazwa mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ładnie się prezentuje, z bezą jeszcze nie widziałam a to jest świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda;D od razu widać, że pyszne;)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że pieczesz po raz trzeci - jestem pewna, że jest tak pyszne, że można je jeść bez końca!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ciasto pychota! z tak duza iloscia jagod musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciacha z bezą! najbardziej kiedy tak fajnie pęka... mniam!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, iście bajkowo tu dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńJagódki i to ile tych jagódek, aż w głowie może się zakręcić od widoku tak pysznego ciasta.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ta kratka z bezy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Pieczenie TAKICH ciast MUSI być przyjemne!
OdpowiedzUsuńw tym sezonie jestem fanką jagód!
A mogłabyś podać czas pieczenia [ tak mniej więcej oczywiście :) ]
OdpowiedzUsuńhttp://kaam87.blogspot.com/2010/08/czwartkowe-dzieo-przepisklik.html
OdpowiedzUsuń__
Wypróbowane, rewelacja (;
Dziękuję za miłe komentarze, cieszę się, że ciasto się Wam podoba :)
OdpowiedzUsuńKamilo, kruchy spód piecze się ok. 20-30 minut, a potem po nałożeniu bezy krótko, ok. 10 minut :)
Kaam_, bardzo bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)