Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kakaowa kokosanka z wiśniami

By 23:56 , ,

Bardzo udane ciasto według pomysłu Toski. Każdy wie, że połączenie czekoladowego/kakaowego ciasta z wiśniami jest dobre, a jak się doda jeszcze kokosową pierzynkę na wierzch, to już w ogóle bomba. Nie tylko kaloryczna ;)

 


KAKAOWA KOKOSANKA Z WIŚNIAMI
ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 125 g oleju,
  • 125 ml mleka,
  • 2 łyżeczki (z lekkim czubem) proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego,
  • ok. 350-400 g wiśni

kokosowy wierzch:
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 120 g cukru,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 2 jajka
Wiórki kokosowe wsypać do miski, dodać cukier, stopione masło i jajka, całość wymieszać łyżką i odstawić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać olej, mleko, rum, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po dodaniu suchych składników miksować już krótko, tylko do momentu połączenia się ich z ciastem.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem formę 25 x 30 cm, na wierzch wyłożyć wiśnie, lekko wciskając je w ciasto. Na wiśniach ułożyć masę kokosową. Ciasto piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Jeśli masa kokosowa za bardzo się rumieni, przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. 






Może zainteresuje Cię również

16 komentarze

  1. Cudowne połączenie, jak marzenie- wszystko co kocham. Musze upiec na weekend :) Pozdrawiam osulka

    OdpowiedzUsuń
  2. a takiego ciasta dzisiaj rano szukałam :) No nic.. może następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i bardzo apetycznie wyglada:)
    Kakao i kokos...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda.. pycha;D trio znakomite

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie. Nawet z ta "sfajczona" gorna warstwa :))) I wierze, ze bylo przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  6. A wiesz, że ja właśnie lubię takie przypalone papki kokosowe. Chyba nawet mogłabym je zjadać bez ciasta :) Ale te wiśnie też bym podjadła.

    OdpowiedzUsuń
  7. kokos, czekolada.. od rana same pysznosci widzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kokosy.. pierzynka.. ach, słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż za pyszne ciacho! Bardzo mi się podoba dodatek kokosu, super!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wygląda! najpierw to ja chyba zjadłabym ten wierzch... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. pychotka! fajne ciacho do herbatki lub kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto wygląda wspaniale!;)
    mam jednak jedno pytanie - ile kakao należy dodać? bo w składnikach chyba pominęłaś przez przypadek...

    OdpowiedzUsuń
  13. nie ma to jak kokosanka, a do tego jeszcze wiśnie! PYCHOTKA:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale! Idealne na letni deser zwlaszcza kiedy wisnie sa swieże... mniam ;D
    Dodajemy do obserwowanych. Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, zrobiłam i polecam!
    pozdrawiam, ElKa :)

    OdpowiedzUsuń