Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa cukiniowa z pulpetami

By 16:31 ,

Pyszna zupa, która starcza na cały obiad. Przepis znalazłam w najnowszym, letnim wydaniu gazetki "To jest pyszne". Od siebie dodałam ziół prowansalskich, które świetnie tu pasują, a także podsmażyłam cebulkę i czosnek dla lepszego aromatu.




ZUPA CUKINIOWA Z PULPETAMI
(na 4-5 porcji)
400g mielonego mięsa (np. wołowiny),
2 cukinie (po około 0,5 kg każda),
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 spore ziemniaki,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 łyżka twarożku naturalnego,
2 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
opcjonalnie natka pietruszki

Mięso starannie wyrobić z twarożkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Z masy wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki i usmażyć je na oleju, obracając, aby równomiernie się przyrumieniły.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Obrane ziemniaki i cukinię (nie obraną) pokroić w kostkę i wrzucić na gotujący się bulion. Dodać też podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zdjąć zupę z ognia, część warzyw wyjąć łyżką cedzakową, a pozostałe zmiksować wraz z bulionem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać odłożone wcześniej kawałki warzyw, można dodać też posiekaną natkę pietruszki.

Zupę podawać na gorąco razem z pulpetami.

 

II Letni Festiwal Zupy - Zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Zupy z pulpetami są fantastyczne. Uwielbiam je. A taka cukiniowa z ziołami i czosnkiem musi byc bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam cukiniową i bardzo mi smakowała. Z pulpetami musi być jeszcze lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zup za bardzo to ja nie lubię, ale tą ugotuję na pewno :) Moja żona będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jakie świetne smaki.
    Mniam.
    Ps: Mirabelko, czy mogłabym do akcji "Kwitnąca Wiśnia II" dodać moje ciasto?
    http://waniliowachmurka.blogspot.com/2010/07/jak-dobrze.html
    wiesz.. u Mnie 23-go nie będzie już żadnej wiśni, a to ostatnie ciasto jakie z nimi upiekłam w tym sezonie, po tych owockach już u Mnie śladu nie ma na drzewach.
    Pozdrawiam i liczę, że uznasz mi je:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kasiaaaa24, do tej pory nie robiłam zup z pulpetami, ale to naprawdę dobre połączenie, które teraz na pewno częściej zagości w moim menu ;)

    wiosenko, ja też do tej pory jadałam cukiniową bez niczego ;) spróbuj z pulpetami :)

    Meżczyzno, ja tam tylko koperkową i ogórkową darzę nienawiścią ;) zrób, jeśli będzie żonie smakowała, to powiedz, że to ja dziękuję za notes :) jak nie będzie smakowała, to... lepiej nic nie mów :P

    Olciaky, nie ma sprawy :) u mnie w ogóle nie obrodziła wiśnia w tym roku, ale na szczęście na targu są w całkiem przyzwoitej cenie. Dodaj to pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta zupka musi byc pyszna :) Uwielbiam cukinie wiec to cos zdecydowanie dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. MMM zupka cukinio-wa i to z pulpecikami:) Pychotka:) Spróbuję jak się z lekka ochłodzi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zupy, moja rodzinka też, więc chyba się skuszę i takową wyczaruję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne musiały byc te aromaty!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej...W końcu Cię odnalazłam Mirabelko!!! :D Nawet nie wiesz jak się cieszę! Ową zupkę robiłam z przepisu który umieściłaś na pewnym kulinarnym portalu i muszę przyznać, że jest genialna! Jestem wielką fanką Twoich przepisów i bardzo mi było żal,gdy "zniknęłaś" z tamtego portalu. A teraz odnalazłam Ciebie i Twoje super przepisy... Hurrrrrra :D
    Pozdrawiam
    Karola

    OdpowiedzUsuń