Zupa cukiniowa z pulpetami
Pyszna zupa, która starcza na cały obiad. Przepis znalazłam w najnowszym, letnim wydaniu gazetki "To jest pyszne". Od siebie dodałam ziół prowansalskich, które świetnie tu pasują, a także podsmażyłam cebulkę i czosnek dla lepszego aromatu.
ZUPA CUKINIOWA Z PULPETAMI
(na 4-5 porcji)
400g mielonego mięsa (np. wołowiny),
2 cukinie (po około 0,5 kg każda),
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 spore ziemniaki,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 łyżka twarożku naturalnego,
2 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
opcjonalnie natka pietruszki
Mięso starannie wyrobić z twarożkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Z masy wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki i usmażyć je na oleju, obracając, aby równomiernie się przyrumieniły.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Obrane ziemniaki i cukinię (nie obraną) pokroić w kostkę i wrzucić na gotujący się bulion. Dodać też podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zdjąć zupę z ognia, część warzyw wyjąć łyżką cedzakową, a pozostałe zmiksować wraz z bulionem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać odłożone wcześniej kawałki warzyw, można dodać też posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podawać na gorąco razem z pulpetami.
11 komentarze
Zupy z pulpetami są fantastyczne. Uwielbiam je. A taka cukiniowa z ziołami i czosnkiem musi byc bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńRobiłam cukiniową i bardzo mi smakowała. Z pulpetami musi być jeszcze lepsza:)
OdpowiedzUsuńZup za bardzo to ja nie lubię, ale tą ugotuję na pewno :) Moja żona będzie zachwycona :)
OdpowiedzUsuńO, jakie świetne smaki.
OdpowiedzUsuńMniam.
Ps: Mirabelko, czy mogłabym do akcji "Kwitnąca Wiśnia II" dodać moje ciasto?
http://waniliowachmurka.blogspot.com/2010/07/jak-dobrze.html
wiesz.. u Mnie 23-go nie będzie już żadnej wiśni, a to ostatnie ciasto jakie z nimi upiekłam w tym sezonie, po tych owockach już u Mnie śladu nie ma na drzewach.
Pozdrawiam i liczę, że uznasz mi je:)
kasiaaaa24, do tej pory nie robiłam zup z pulpetami, ale to naprawdę dobre połączenie, które teraz na pewno częściej zagości w moim menu ;)
OdpowiedzUsuńwiosenko, ja też do tej pory jadałam cukiniową bez niczego ;) spróbuj z pulpetami :)
Meżczyzno, ja tam tylko koperkową i ogórkową darzę nienawiścią ;) zrób, jeśli będzie żonie smakowała, to powiedz, że to ja dziękuję za notes :) jak nie będzie smakowała, to... lepiej nic nie mów :P
Olciaky, nie ma sprawy :) u mnie w ogóle nie obrodziła wiśnia w tym roku, ale na szczęście na targu są w całkiem przyzwoitej cenie. Dodaj to pyszne ciacho :)
Ta zupka musi byc pyszna :) Uwielbiam cukinie wiec to cos zdecydowanie dla mnie :))
OdpowiedzUsuńMMM zupka cukinio-wa i to z pulpecikami:) Pychotka:) Spróbuję jak się z lekka ochłodzi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, moja rodzinka też, więc chyba się skuszę i takową wyczaruję :)
OdpowiedzUsuńpyszne musiały byc te aromaty!
OdpowiedzUsuńDziękuję, dodałam ^.^
OdpowiedzUsuńOjej...W końcu Cię odnalazłam Mirabelko!!! :D Nawet nie wiesz jak się cieszę! Ową zupkę robiłam z przepisu który umieściłaś na pewnym kulinarnym portalu i muszę przyznać, że jest genialna! Jestem wielką fanką Twoich przepisów i bardzo mi było żal,gdy "zniknęłaś" z tamtego portalu. A teraz odnalazłam Ciebie i Twoje super przepisy... Hurrrrrra :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karola