Szybka zupa z resztek warzyw
Dojrzały pomidor, piętka ogórka, kawałek selera, kilka smętnych pieczarek wepchniętych w kąt lodówki... Smutny jest los warzywnych resztek, bo najczęściej lądują w ogródku na kompoście ;) Tym razem jednak zrobiłam z nich zupę, na którą przepis znalazłam w książce "Sztuka gotowania na co dzień" Pola Martina. Właściwie trudno mówić tu o jakimś przepisie, bo tak naprawdę można dać dowolne warzywa w dowolnej ilości. Ja od siebie dodałam jeszcze kawałek cukinii :)
SZYBKA ZUPA Z RESZTEK WARZYW
(dla 1 osoby)
- 2 pieczarki,
- 1/3 łodygi selera naciowego,
- 1/4 czerwonej papryki,
- kawałek ogórka,
- kilka plasterków cukinii,
- szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka jasnego sosu sojowego,
- pieprz
Pieczarki i seler pokroić w plasterki, ogórka i cukinię w półplasterki, a paprykę w paski. W rondlu roztopić masło i poddusić na nim przez kilka minut wszystkie warzywa i pieczarki . Wlać bulion i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać sos sojowy i pieprz do smaku.
Podawać z grzankami.
Przepis dołącza do Letniego Festiwalu Zup oraz akcji "Nie marnuj żywności" :)
6 komentarze
nie lubię marnować jedzenia i go wyrzucać, więc takie danka często u mnie goszczą :)
OdpowiedzUsuńi to jest w zupach najfajniejsze. co by się nie wrzuciło.. będzie pysznie.
OdpowiedzUsuńszybka i pyszna! mniam!
OdpowiedzUsuńoo widze cukinie! pysznosci
OdpowiedzUsuńFajna zupa, smakowicie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Pewnie ciekawy smak. Spróbuję!
OdpowiedzUsuń