Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szybka zupa z resztek warzyw

By 00:27 , , , ,

Dojrzały pomidor, piętka ogórka, kawałek selera, kilka smętnych pieczarek wepchniętych w kąt lodówki... Smutny jest los warzywnych resztek, bo najczęściej lądują w ogródku na kompoście ;) Tym razem jednak zrobiłam z nich zupę, na którą przepis znalazłam w książce "Sztuka gotowania na co dzień" Pola Martina. Właściwie trudno mówić tu o jakimś przepisie, bo tak naprawdę można dać dowolne warzywa w dowolnej ilości. Ja od siebie dodałam jeszcze kawałek cukinii :)



SZYBKA ZUPA Z RESZTEK WARZYW
(dla 1 osoby)

  • 2 pieczarki,
  • 1/3 łodygi selera naciowego,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • kawałek ogórka,
  • kilka plasterków cukinii,
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • pieprz

Pieczarki i seler pokroić w plasterki, ogórka i cukinię w półplasterki, a paprykę w paski. W rondlu roztopić masło i poddusić na nim przez kilka minut wszystkie warzywa i pieczarki . Wlać bulion i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać sos sojowy i pieprz do smaku.
Podawać z grzankami.


Przepis dołącza do Letniego Festiwalu Zup oraz akcji "Nie marnuj żywności" :)

II Letni Festiwal Zupy - Zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. nie lubię marnować jedzenia i go wyrzucać, więc takie danka często u mnie goszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i to jest w zupach najfajniejsze. co by się nie wrzuciło.. będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. oo widze cukinie! pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna zupa, smakowicie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis. Pewnie ciekawy smak. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń