Ciasto migdałowe z jagodami
Bardzo, bardzo smaczne ciasto. Mocno migdałowe, z jagodowym nadzieniem smakującym nieco jak ten fioletowy sernik, który niedawno robiłam. Trochę się bałam, że ciasto mi się nie dopiecze, bo zgodnie z instrukcją nie zapiekałam wcześniej spodu, ale nie było żadnych niespodzianek.
Przepis znalazłam w książeczce "Owocowe ciasta i desery" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego", jednak zmniejszyłam proporcje i dostosowałam je do mojej formy.
ciasto z jagodami |
CIASTO MIGDAŁOWE Z JAGODAMI
ciasto:
- 220 g mąki,
- 180 g mielonych migdałów,
- 180g masła,
- 100g cukru,
- 1 jajko,
- szczypta mielonych goździków,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 250 g jagód
zalewa:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki jogurtu,
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
Masło posiekać razem z mąką, dodać mielone migdały, cukier, jajko i przyprawy. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące), umieścić je w misce i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić około 1/4 , a resztą wylepić dno i boki formy.
Jagody umyć na sitku, osączyć na papierowym ręczniku i ułożyć na cieście.
Składniki zalewy wymieszać i równomiernie wylać na jagody.
Z reszty ciasta ulepić paski o szerokości 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach.
Piec w 200 stopniach przez około 50 minut.
14 komentarze
pięknie Ci wyszło;D tyle ciast z jagodami, że nie wiadomo, na które się zdecydować..;D
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie;)
OdpowiedzUsuńmigdały i jagódki-podoba mi się!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ! Muszę nabyc nową partię jagód :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam jagód z migdałami...Ciekawa jestem, jak to smakuje :) Pięknie Ci wyszło to ciacho :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
Jagody i migdały - ciekawe połączenie. Zdecydowanie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńW niedzielę zaczynam urlop w Polsce, myślisz, że uda mi się jeszcze dostać jagody na takie fajne ciastko?
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne połączenie w jednym smacznym cieście. Super :)
OdpowiedzUsuńWyglada na wilgotne i aromatyczne;) Uwilbiam migdalwe wypieki, a jagody do tego to jeszcze lepsze polaczenie:)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze, cieszę się, że się Wam podoba :)
OdpowiedzUsuńMężczyzno Gotujący, jagody na pewno dostaniesz. Jagód teraz jest w bród, przynajmniej u mnie. Rok temu robiłam jagodzianki w połowie sierpnia i nie było żadnego problemu z kupnem jagód ;)
piękny jest ten fiolet
OdpowiedzUsuńJa to ciasto robię zawsze ze świeżymi borówkami. Mój mąż je uwielbia :)
OdpowiedzUsuń