Arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Bardzo lubię cieciorkę, choć do tej pory nie dałam szansy zaistnieć jej na moim blogu. Zatem niech się stanie! :)
Pierwszy przepis na harirę widziałam w książce kucharskiej mojej cioci, potem porównałam ją z (zapewne oryginalnym) przepisem na ugotuj.to i w efekcie wyszła taka uproszczona hybryda. Bardzo smaczna hybryda :)
ARABSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I CIECIERZYCĄ
(4 porcje)
- 1 puszka ciecierzycy (cieciorki),
- 100g ryżu,
- 1 filet z piersi kurczaka (ok. 200g),
- 1 cebula,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 żółtko,
- łyżka soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka kuminu,
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku (można więcej, wg uznania),
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki szafranu (można zastąpić kurkumą),
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę smażyć, dodać drobno pokrojonego kurczaka, sól, pieprz, paprykę, kumin, szafran i cynamon. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, pod koniec dodając osączoną ciecierzycę.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do zupy, intensywnie mieszając. Gotować jeszcze minutę, aby zupa zgęstniała. Zdjąć z ognia i zaprawić roztrzepanym żółtkiem (żeby nie zrobiły się kluchy, żółtko roztrzepałam najpierw z niewielką ilością zupy, a dopiero potem wlałam do garnka), energicznie mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i od razu podawać. Na talerzu każdą porcję posypać natką lub listkami kolendry.
1 komentarze
Witam Mirabelko!weszłam dzisiaj na smakera i przeraziłam się,kiedy odkryłam,że się stamtąd wyniosłaś.wypróbowałam kilka Twoich przepisów i to co udało mi się wg nich stworzyć było bardzo smaczne.dzisiaj też chciałam coś ugotować korzystając z Twoich pomysłów,wchodzę,patrzę a tu pusto.postanowiłam szukać dalej i cieszę się,że mi się to udało.pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuń