Greckie ciasto wielkopostne
Grecy nawet w Wielki Post nie mogą się obyć bez słodkiego ciacha... Zupełnie jak moja rodzina ;) Myślałam, że przed Świętami odpoczniemy sobie trochę od słodyczy, ale jednak łakomstwo wzięło górę. A nazwa "wielkopostne" zadziałała jak najlepsze usprawiedliwienie. No bo: skoro oni mogą, to dlaczego nie my??? :)
Ciasto nie zawiera jajek ani nabiału (i chyba tylko dlatego jest "postne", bo bakalii już nie poskąpiono :P ), jest mocno słodkie (jak to greckie...), z wyraźnym cynamonowym aromatem. Bardzo nam smakowało :) Po upieczeniu ciasto lekko opada, ale nie tworzy się zakalec.
Przepis wzięłam z książeczki "Grecja od kuchni" J. Pałęckiej i O. Sobańskiego.
GRECKIE CIASTO WIELKOPOSTNE
- 300g mąki,
- 250g cukru,
- 2/3 szklanki oliwy (można zastąpić olejem),
- szklanka soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego),
- skórka starta z 1 cytryny,
- 100g rodzynek,
- 50g posiekanych orzechów włoskich,
- łyżka cynamonu,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- płaska łyżka sody,
- cukier puder do posypania
Zmiksować razem oliwę, cukier, sok pomarańczowy i skórkę cytrynową. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i utrzeć na jednolite ciasto. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Przelać do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
2 komentarze
wygląda fajnie ,ale w składnikach brak mąki
OdpowiedzUsuńNa liście składników była mąka, ale na skutek jakiegoś błędu edycji "zawinęła się" do jednej linijki z nazwą ciasta, więc nie była dobrze widoczna :) już poprawiłam :)
Usuń