Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zielone naleśniki szpinakowe

By 11:03 , , ,

"kotów kat ma oczy zielone, kot
pazurami trzyma się za życia brzeg,
w moim pokoju okna są uchylone,
nie wie że świat zazielenił się już na śmierć...
"
[Pidżama Porno]

Czekam i czekam, a ten świat jakoś wcale nie chce się zazielenić, nic a nic. Babcie na straganach handlują baziami wiązanymi w pęczki i to jest chyba jedyna oznaka wiosny, która wciąż zdaje się czaić gdzieś za węgłem. Zima co jakiś czas wysyła w jej stronę pogróżki w postaci kilkunastominutowych serii opadów śniegu, jakby za wszelką cenę chciała udowodnić, że jej koniec jeszcze nie nadszedł.

Tym chętniej wzięłam udział w akcji "Zielono mi", którą organizuje pincake :)



ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 250 g szpinaku baby lub 1 paczka (450 g) szpinaku mrożonego siekanego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz i sól,
  • olej do smażenia
nadzienie:
  • ok. 275 g sera typu feta (dałam 1 opakowanie "Favity"),
  • 275-300 g białego sera,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • pół słoika suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
  • pieprz,
  • kilka posiekanych liści świeżej bazylii

Mrożony szpinak rozmrozić, świeży umyć.

Do wysokiego naczynia (np. rondla) włożyć szpinak (świeży w całości, mrożony wraz z sokiem który puścił), dodać mleko, pół szklanki wody gazowanej i jajka, całość zmiksować na jednolitą, gładką masę. Dodać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki oraz oliwę, zmiksować mikserem. Dodać tyle wody, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (w przypadku świeżego szpinaku trzeba dodać więcej wody niż przy użyciu mrożonego). 
Usmażyć naleśniki, smarując patelnię niewielką ilością oleju.W trakcie smażenia naleśniki robią się bardziej ciemnozielone :) Trzeba je ostrożnie odwracać, bo rozwalają się trochę łatwiej niż zwykłe naleśniki, niestety.

Nadzienie: Oba sery wymieszać ze śmietaną na jednolitą masę, dodać drobno pokrojone pomidory, bazylię i doprawić pieprzem. Smarować dość cienko naleśniki i składać w trójkąt lub zwijać.

Takie zielone naleśniki można smarować też innym nadzieniem, według upodobania :)



PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć szpinak (świeży w całości, mrożony wraz z sokiem który puścił), dodać mleko, pół szklanki wody gazowanej i jajka, zmiksować 30 s/obr. 10Dodać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki oraz oliwę, wymieszać 20 s/obr. 5
Dodać Dodać tyle wody, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (w przypadku świeżego szpinaku trzeba dodać więcej wody niż przy użyciu mrożonego), wymieszać kolejne 20 s/obr. 5.
Usmażyć naleśniki, smarując patelnię niewielką ilością oleju.W trakcie smażenia naleśniki robią się bardziej ciemnozielone :) Trzeba je ostrożnie odwracać, bo rozwalają się trochę łatwiej niż zwykłe naleśniki, niestety.
Umyć naczynie miksujące.

Nadzienie: Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Dodać pokrojony na kawałki ser typu feta, twaróg, 3 łyżki śmietany, bazylię i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. W razie potrzeby dodać jeszcze nieco śmietany i wymieszać ponownie 15 s/obr. 3.
Smarować dość cienko naleśniki i składać w trójkąt lub zwijać.


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze