Jaja faszerowane bryndzą i orzechami
Pierwszy raz miałam okazję spróbować bryndzy. W sumie nie była to 100% true bryndza, tylko ta "sądecka" z pudełeczka, ale i tak mi smakował jej specyficzny, ostry smak :)
Jajka nadziewane bryndzą smakowały jeszcze lepiej...
jajka faszerowane bryndzą i orzechami |
JAJKA FASZEROWANE BRYNDZĄ I ORZECHAMI
- 6 jajek,
- 1 opakowanie bryndzy (120g),
- 2 cebulki dymki,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki majonezu,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz,
- do dekoracji: sałata, natka pietruszki itp.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka, rozdziabdziać widelcem w miseczce, dodać bryndzę, posiekaną cebulkę i posiekane orzechy (część odłożyć do dekoracji) i tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Połówki jajek napełnić farszem za pomocą łyżeczki lub szprycy, każdą ozdobić kawałkiem orzecha i natką pietruszki. Ułożyć na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty.
(przepis ze wspomnianej już kiedyś książeczki z wielkanocnymi przepisami od Faktu)
0 komentarze